Logo gorcumsecourant.nl


Interne competitie Schaakclub De Giessen en Linge

REGIO - Bij Schaakclub De Giessen en Linge stond deze ronde de halve finale van de interne bekercompetitie op het programma. Het werd niet de avond van Jaco Vonk en Tim Schakel. Beiden moesten vol aan de bak om Louis Rutgers en Hans Karelse van het lijf te houden.

Jaco kwam even nog wel goed te staan tegen Louis nadat laatstgenoemde iets te lichtzinnig met zijn voordeel omsprong in een stelling waarbij zorgvuldigheid gevraagd werd. Op enig moment had Jaco de partij zelfs kunnen laten kantelen, maar hij verzuimde riant voordeel te bereiken. Inmiddels had hij veel tijd in de stelling geïnvesteerd en dit leek hem op te gaan breken.

Het ging nu hard tegen hard waarbij het tijdsvoordeel voor Louis in zijn voordeel begon te werken.
Louis kwam door goed spel een pion voor in het eindspel waarmee duidelijk werd dat Jaco moest gaan vechten voor remise. Een onhandig schaakje had hem de partij kunnen kosten, maar Louis liet deze kans glippen. Aalglad wist Jaco hierna te ontsnappen naar remise. Een goede partij van Louis die dichtbij de winst was.

Licht voordeel

Tim Schakel dacht in een voor hem nieuwe opening licht voordeel te bereiken, maar nadat hij met het verkeerde stuk terugsloeg pakte Hans Karelse zijn kans en schroefde zijn tegenstander de duimschroeven aan. In deze fase moest Tim hard werken en investeerde veel tijd maar zag zijn inspanningen beloond. Door nauwkeurig spel wist hij de partij binnen de remisemarge te houden.

De volgende ronde worden opnieuw beide partijen, met verwisselde kleuren, gespeeld om de finalisten aan te kunnen wijzen.

In de interne competitie moest Henk Boot zien te winnen van Eddy Korevaar om Jaco Vonk nog in het vizier te houden. Eddy beschikte over ruimtevoordeel maar in dit type stellingen is het lastig om dit in concreet voordeel om te zetten. Hij besloot een pion te offeren maar hielp hiermee alleen Henk in het zadel. Nadat Henk het initiatief had gepakt probeerde Eddy nog tegenkansen te creëren, maar het ging van kwaad tot erger. In inmiddels hoge tijdnood en een verloren stelling was de blunder aan het einde van de partij niet meer relevant en zorgde alleen voor een vroegtijdig einde van de partij.

Te snel

Bert van Geldere accepteerde te snel remise tegen André van Wingerden  in een stelling waarbij promotie mogelijk was. Bram Capelle leverde een prima prestatie door Ton Else op remise te houden.

Uitslagen ronde 26

Nr.

Wit

Zwart

Resultaat

1

Eddy Korevaar

Henk Boot

0−1

2

André van Wingerden

Bert van Geldere

½−½

3

Tony Else

Bram Capelle

½−½

4

Jan Post

Henk van der Hoek

1−0

5

Rob van Driel

Mark Couwenberg

0−1

6

Bert van Hees

Arjan Uittenbogaard

0−1

7

Henk van Houwelingen

Gijs Bos

0−1

8

Chris van Wieringen

Jaap Cornet

0−1

9

Huig Visser

Gerard de Gans

0−1

10

John Dessens

Johan van der Heijde

1−0

Externe competitie

In de landelijke competitie moest De Giessen en Linge 1 het opnemen tegen De Combinatie 1 uit Asten. Na een prachtige reeks ging het ditmaal niet zoals gehoopt. Met 5-3 ging de wedstrijd verloren. Winst was er voor Tim Schakel en Eddy Korevaar en remises voor Jesper Nederlof en Jaco Vonk. De partijen van Andries Dekker, Bobby Fijlstra, Henk Boot en invaller Hans Karelse gingen verloren.

Negen punten

Na acht ronden heeft De Giessen en Linge negen punten bijeen gespeeld. Een mooi resultaat waarbij nog opgemerkt dat er de laatste ronde behalve de eer niets meer op het spel staat.

Reageer als eerste
Meer berichten