Logo gorcumsecourant.nl


De Mens is het thema van de expositie, die tot en met 11 juni duurt.
De Mens is het thema van de expositie, die tot en met 11 juni duurt.

Werk Autonome Maandagschilders in Grote Kerk

GORINCHEM - Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk in Gorinchem presenteert de eerste expositie van dit jaar. Al 14 jaar doen zij dit vrijwillige werk om gelden te genereren voor het onderhoud en dus behoud van een markant monument in de stad. Deze eerste expositie van 2017, met werk van de Autonome Maandagschilders, is tot en met 11 juni te zien in de Grote Kerk.

De Maandagschilders werkten ruim 25 jaar, onder leiding van Arie Brinkman, op het Open Atelier van het voormalige Kunstencentrum TOON, later de Cultuurfabriek. Zij hebben zich losgemaakt van de Cultuurfabriek en werken inmiddels al 3 jaar zelfstandig iedere maandag in de kantine van Raptim, als Autonome Maandagschilders. De groep bestaat uit 30 deelnemers en ze hanteren een wachtlijst.

Beeldend kunstenaar en docent Arie Brinkman, betrokken bij het Symposion, heeft de groep in al die jaren geïnspireerd en vertrouwd gemaakt met de ideeën van abstracte kunst. De groep is daar ontvankelijk voor gebleken. De Maandagschilders organiseren lezingen en excursies. Ze bespreken elkaars werk en stimuleren elkaar.

Opdracht

Naast het vrij werken wordt aan kunstenaars gevraagd vanuit hun bijzondere invalshoek een opdracht te formuleren waaraan door iedereen gewerkt kan worden. Zo is ook deze expositie De Mens tot stand gekomen. Het leek eenvoudig toen de groep in september 2016 besloot aan een expositie over de Mens te gaan werken. Niets zou zo vertrouwd moeten zijn als de mens.  In deze expositie zien we de mensfiguur op allerlei manieren verbeeld, van abstract tot realistisch. Het verhaal dat de schilder wil vertellen is heel divers; van het mens-zijn in een problematische wereld, in gedachten, onderweg, of op weg naar het einde.

De expositie is veelzijdig, waarbij het thema de Mens de verbindende schakel is.

De expositie is te zien op woensdag van 13.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur.

Meer informatie: http://grotekerkgorinchem.nl

Reageer als eerste
Meer berichten