Logo gorcumsecourant.nl


Foto: Hans Roggen, Mediacentrum Defensie
Foto: Hans Roggen, Mediacentrum Defensie (Foto: Hans Roggen)

Uitzendmedaille voor ruim 600 militairen

GORINCHEM - Ruim 600 Nederlandse militairen die deelnamen aan diverse missies, kregen vandaag op 29 juni de Herinneringsmedaille Internationale Missies. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, Vice-Admiraal Rob Bauer, reikte de medailles uit in de Evenementenhal in Gorinchem.

De militairen maakten de afgelopen periode deel uit van verschillende missies. De meeste militairen namen deel aan de missies in o.a. Mali, Irak en het Midden-Oosten.

"Jullie zijn cruciale schakels, elke schakel is belangrijk, elke militair is belangrijk" sprak Bauer over de samenwerking van de diverse krijgsmachtdelen. Ook sprak hij over de familieleden, partners en kinderen van de uitgezonden militairen; "Weten dat het thuis goed gaat is enorm belangrijk."

De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Dit gebeurt middels de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA). Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie.

In Irak dragen Nederlandse militairen bij aan de Capacity Building Mission (CBMI) in Irak, waarbij ze Koerdische Peshmergastrijders van de Iraakse strijdkrachten opleiden. Deze opleidingen maken deel uit van de Nederlandse steun aan de internationale coalitie die stijdt tegen terreurorganisatie ISIS.

Nederland levert binnen een internationale setting een bijdrage aan diverse belangrijke (logistieke) missies.

De Herinneringsmedaille Internationale Missies wordt toegekend aan militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Met deze medaille en de ceremonie spreekt Defensie haar waardering uit voor de inzet van militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden opereren. De uitreiking vond plaats in het bijzijn van familie en relaties en werd opgeluisterd met militaire muziek.

189 militairen kregen naast hun Herinneringsmedaille ook nog een veteranenspeld omdat zij voor het eerst op uitzending zijn geweest en dus veteraan zijn geworden.

Thuisfront

Ook het thuisfront ontving een blijk van waardering. Als dank voor steun tijdens de uitzending ontving de relatie van de militair een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor de kinderen is er het speciale kindermedaillon. De 9-jarige Tijmen en de 8-jarige Marijn, waarvan hun vader sergeant-majoor Erwin op uitzending is geweest ontvingen symbolisch de kindermedaille voor alle kinderen van uitgezonden militairen.

Reageer als eerste
Meer berichten