Logo gorcumsecourant.nl


Roelina Huijer-Mijnheer werd tijdens de World Transplant Games in Spanje met haar team kampioen bij het onderdeel volleybal.
Roelina Huijer-Mijnheer werd tijdens de World Transplant Games in Spanje met haar team kampioen bij het onderdeel volleybal.

Goud op WTG-spelen voor Roelina Huijer-Mijnheer

MÁLAGA/GORINCHEM - Gorinchem is een gouden medaille rijker. Roelina Huijer-Mijnheer werd tijdens de World Transplant Games in het Spaanse Málaga met haar team kampioen bij het onderdeel volleybal. Daarnaast werd tijdens de WTG-spelen gestreden om het goud bij tennis, tafeltennis, squash, badminton, zwemmen, golf, wielrennen en atletiek. Nederland nam met 68 sporters deel in een veld met totaal 2200 deelnemers uit 52 landen.

'Het is vergelijkbaar met de 'echte' Spelen' vertelt Huijer. 'Een opkomst met het team achter de nationale vlag.' Roelina Huijer komt uit in het team voor mensen die net al zij een orgaantransplantatie achter de rug hebben. 'De meesten binnen ons team leven met behulp van een donornier. Twee van onze spelers hebben een harttransplantatie achter de rug en een lid heeft een stamceltransplantatie gehad.' Roelina Huijer, docente tekenen en handvaardigheid aan het Wellantcollege in Ottoland, leeft al op relatief jonge leeftijd met haar tweede donornier. Op 11-jarige leeftijd kreeg zij last van nierfalen. Toen zij 16 jaar was moest zij vier keer per dag gaan dialyseren. Op 17-jarige leeftijd kwam zij op de Eurotransplantlijst te staan. Een jaar later kwam er goed nieuws. Er was een nier beschikbaar. In 1990 kwam het in Groningen tot een eerste transplantatie.

Zwangerschapsvergiftiging

Tijdens haar zwangerschap dreigde Roelina haar kind na zwangerschapsvergiftiging te verliezen. 'Artsen kenden geen twijfel. Als ze mij en de nier wilden redden moest het kind na 28 weken worden gehaald. Daphne woog 770 gram toen ze kwam maar is gelukkig in blakende gezondheid. De nier kreeg wel een tik en na een paar jaar had ik weer een nieuwe nier nodig.' Er kwam steun vanuit de familie. Haar zwager was bereid een nier af te staan. 'Deze functioneert nu al 17 jaar uitstekend.'

Loodzwaar

Sporten in Málaga eind juni, was loodzwaar. Het volleybal werd in een hal gespeeld waar geen airco aanwezig was. Bij een buitentemperatuur van 38 graden viel sporten niet mee. In de finale werd de grote concurrent, Argentinië, verslagen. Volleybal was al Roulina's passie toen zij nog in Rouveen bij Staphorst woonde. 'Nu volleybal ik bij DAVO in Dalem. Een leuk recreantenteam waarmee wij dit jaar kampioen werden.' Om te vervolgen: 'In 2012 kwam ik in contact met het sporten via SET, de Stichting Sport en Transplantatie. In 2013 waren de spelen in Zuid-Afrika, twee jaar later in Argentinië en dit jaar dus in het Spaanse Málaga.' Nederland is goed in het volleybal. Na brons in Zuid-Afrika werd in Argentinië en Málaga goud gehaald. 'Over twee jaar zijn de volgende spelen in Newcastle in Engeland. Wie er dan van ons team weer van de partij zijn weet je nooit. Wij blijven natuurlijk een kwetsbare groep sporters.'

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten