Nog éven met z'n allen op de kiek.
Nog éven met z'n allen op de kiek.

Oude Hoven Havisten ontmoeten elkaar na 35 jaar

GORINCHEM - Havisten uit de eindexamen jaren 1982/1983/1984 van de toenmalige scholengemeenschap Oude Hoven voor Havo en Atheneum hebben zaterdag in groten getale gedachten aan hun 'goede oude schooltijd' opgehaald. Het werd een feest der herkenning.

De initiatiefnemers, Lilean Lagewaard, Jan van Bruggen en Adja van Dijk, zetten in november van het afgelopen jaar via Facebook een zoektocht naar oud-klasgenoten op. Met succes, want zo'n honderd jongens en meisjes van toen dromden uiteindelijk samen in de aula van hun schoolgebouw aan de Oude Hoven 8.

"Zoveel hadden we er van tevoren helemaal niet verwacht", aldus Adja van Dijk. "Je hoopt op enkele tientallen, misschien wel vijftig. Maar het werd zelfs boven verwachting zelfs het dubbele daarvan."

Trots

Jan van Bruggen liep trots tussen de verschillende sta- en zittafels door, waar steeds wisselende groepjes leerlingen herinneringen met elkaar deelden. Ook meegebrachte fotoboeken van 'toen' kregen veel bekijks. "Leuk om te zien hoe herkenbaar sommige mede-leerlingen nog zijn, zoveel jaren later. En wat voor een enthousiasme zij tonen."

Tegelijkertijd probeert Lilean Lagewaard het andere oud-Havisten naar de zin te maken. "Weet je nog? Roze en gevulde koeken? Stroopwafels? Die hebben we vandaag ook in huis gehaald. Tafels vol!"

Docenten van destijds

Tussen de reünisten liepen ook nog wat docenten van destijds rond. Zoals Hans Neven (economie), die nog steeds dezelfde soort humor met zich meedroeg. Korte oneliners, woordgrapjes. "Ik mag dan wel zijn gestopt met lesgeven, maar heb het nog wel tot mijn vijfenzestigste voor de klas uitgehouden. Je kunt wel zeggen dat ik vandaag de langste zittenblijver genoemd mag worden." Ook Wout Oprel (geschiedenis) voelt zich heel lang verbonden met de Oude Hoven. "Daarom weet ik nog dat deze leerlingen die vandaag hun terugkomdag houden ook niet weg waren te slaan. Heel veel aanwezigen doubleerden minstens één keer. Er zijn er zelfs bij die twee, een enkeling drie keer een lesjaar overdeden. Dat schept toch wel een band, hè?" Docent Theo van Horik (handel) geeft nog steeds les op een locatie van de Oude Hoven. "Ben begonnen in de betreffende periode als docent op deze school. Leuk om met deze scholieren terug te kijken. Was een bijzondere tijd."

Ludieke voordracht

Oud-klasgenoot Ton Mus vatte zijn eindexamenperiode samen in een ludieke voordracht, doorspekt van humor. "Het is wel lang geleden, maar sommige dingen vergeet je nooit, toch?"

Vijfendertig jaar later haalde menigeen verhalen boven over de chaotische lessen toneel van Ad Mosterdijk, het halen van absentiebriefjes bij conciërge Willemsen, de meesterlijke Engelse les van Jaap van der Haar en de prestatiegymlessen van Ad Bax. Docenten die helaas, net als enkele leerlingen uit die tijd, niet meer in leven zijn. Zij die er wel waren hebben inmiddels ingestemd met een volgende reünie, over vijf jaar, in het jaar 2023. Zij verwachten dan ook de andere oud-leerlingen die er niet bij konden zijn op de terugkomdag.

Meer berichten