Uit vragen van bewoners uit de wijk bleek een grote behoefte aan wat hulp bij schoonmaken, boodschappen doen, voorlezen of het hondje uitlaten. Eigen foto
Uit vragen van bewoners uit de wijk bleek een grote behoefte aan wat hulp bij schoonmaken, boodschappen doen, voorlezen of het hondje uitlaten. Eigen foto

Samenwerking Wijkcentrum de Bogerd en MBO Gorinchem

GORINCHEM - Woensdagmiddag 13.15 uur: studenten van de opleiding Dienstverlening van MBO Gorinchem zitten in de zaal van het wijkcentrum de Bogerd te wachten op instructies van hun docente Mary van der Plas en Jannie Kasander, vrijwilliger en duizendpoot bij de Bogerd. Zij hebben de verzoeken geïnventariseerd van de bewoners uit de wijk op het gebied van schoonmaken en ondersteunende activiteiten. De studenten gaan in tweetallen bij de mensen langs om hen te helpen, zodat ze langer zelfstandig in hun huis kunnen blijven wonen.

Erik Blankenstein, bestuurslid van de Bogerd, vertelt enthousiast over de huiskamer van het gemoedelijke tuindorp de Lingewijk: "Een kern van 25 vrijwilligers helpt in de Bogerd met uiteenlopende activiteiten voor verschillende doelgroepen. Van jong tot oud, iedereen is welkom. We proberen een breed aanbod te realiseren: koffiedrinken, kaarten, biljarten, maar ook het geven van trainingen en seizoensgebonden activiteiten. Uit vragen van bewoners uit de wijk bleek een grote behoefte aan wat hulp bij schoonmaken, boodschappen doen, voorlezen of het hondje uitlaten. Maar dan heb je veel helpende handen nodig." Erik kwam in contact met de opleiding Dienstverlening van MBO Gorinchem en dat bleek een uitstekende match. "Het leuke is dat door dit project de wijk leefbaar blijft. We hebben ondertussen met veel mensen contact. Daardoor zijn wij, samen met de studenten, de ogen en oren van de Lingewijk."

Lesprogramma

Mary van der Plas, docente op het MBO Gorinchem, is zeer tevreden over de samenwerking met de Bogerd. De schoonmaakactiviteiten die de studenten uitvoeren, passen in het lesprogramma van de eerstejaars studenten. In het volgende blok leren ze activiteiten te ontwikkelen voor doelgroepen.

Gezellig

Zoë en Vera zijn onderweg naar meneer Versluis. Ze gaan helpen met het bed opmaken, de wc schoonmaken en de vloer dweilen. Ze hebben er zin in. De doelgroep spreekt hen aan en nu zijn ze echt bezig. Ze leren niet uit een boek, maar leren in de praktijk hoe ze met mensen kunnen omgaan en hoe ze op individuele wensen in kunnen gaan. Meneer Versluis vindt het reuze gezellig om een paar vrolijke meiden over de vloer te krijgen. Hij kan grapjes maken en zijn kamer wordt weer schoongemaakt. Hij kan nog veel alleen doen, maar helaas niet meer op zijn knieën iets poetsen. Ook mevrouw Kant is blij met Diandra en Jennifer, die geroutineerd de ramen lappen: "Het breekt de dag en het is gezellig om onder het genot van een kopje koffie nog even bij te praten."

Meer berichten