Nieuwsgiering namen Peter Mingaars en Angela van Rijthoven samen de muziek door. Eigen foto
Nieuwsgiering namen Peter Mingaars en Angela van Rijthoven samen de muziek door. Eigen foto

'De 13 maanden van het jaar' in Theater Peeriscoop

GORINCHEM - In Theater Peeriscoop kan op dinsdag 30 januari om 20.30 uur worden genoten van een muziektheatervoostelling met  Peter Mingaars en Angela van Rijthoven. Gespeeld wordt 'De 13 maanden van het jaar' van Willem Wilmink.

 'De 13 maanden van het jaar' neemt de luisteraar mee naar het leven van een adolescent en diens eerste verliefdheid. Typische Willem Wilmink thema's komen terug in de teksten: ruzie, liefde, opgroeiende kinderen en kerstmis. De liedjes worden aaneengeregen door gedichten van Wilmink en grappige persoonlijke anekdotes over de puberteit.

'De 13 maanden van het jaar' is van origine een muziekmethode, met piano-etudes. In het boekje staat links per maand een gedicht (januari tweemaal, vandaar dertien), rechts staat de door Tony Vos gecomponeerde muziek. De teksten zijn geschreven in schijnbaar eenvoudig Nederlands, heel poëtisch, fantasievol en met veel humor. De gedichten gaan over de gedachtekronkels van een tiener. Willem Wilmink kon als geen ander kruipen in de ziel van kinderen. Wilmink heeft destijds met de leeftijd van zijn kinderen mee geschreven. Van dit boekje met piano-oefeningen voor de adolescent zijn maar weinig exemplaten uitgeven en de muziek is nooit opgenomen, (volledig) uitgevoerd of uitgebracht.

Samen doorgenomen

Nieuwsgiering hebben Peter Mingaars en Angela van Rijthoven samen de muziek doorgenomen, wellicht was het ook te spelen op gitaar. Dat bleek zo te zijn, Peter heeft de composities gearrangeerd en zo komt het dat deze pianomethode uitstapjes beleeft naar jazz, bossanova en popmuziek.

De foyer is een uur voor aanvang geopend. Entreeprijs: 17,50 euro, inclusief gratis consumptie. Reserveren: www.peeriscoop.nl of 0183 69 00 22.

Meer berichten