De objecten werden eerst gestraald en later naar Poly Products vervoerd. Eigen foto
De objecten werden eerst gestraald en later naar Poly Products vervoerd. Eigen foto

Kunstwerk maandag toch níet terug op Kriekenmarkt

GORINCHEM - Op maandag 29 januari om 11.00 uur zou het gerestaureerde kunstwerk 'Geometrie in het landschap' van de kunstenaar Ryszard Winiarski worden teruggeplaatst op de Kriekenmarkt, zo meldde de gemeente vorige week. Vandaag liet de gemeente echter weten dat het terugplaatsen 'door miscommunicatie' niet doorgaat.

Het kunstwerk heet 'Geometrie in het landschap' en werd van mei tot september 2017 voor een kunstexpositie uitgeleend aan de gemeente Amsterdam. Daarna keerde het terug richting Gorcum. Omdat het kunstwerk op transport stond, is het direct naar de restaurateur gebracht. De objecten werden eerst gestraald en later naar Poly Products vervoerd. Daar kreeg de oppervlakte een glasharslaag van twee millimeter en twee lagen topcoat van 0,8 millimeter.

Eerste Symposion

Het allereerste Symposion in Gorinchem was een unieke kunstmanifestatie; in juni 1974 kwamen kunstenaars uit heel Europa naar Gorinchem, waaronder de Pool Ryszard Winiarski. Zijn kunstwerk 'Geometrie in het landschap' (1974) is één van de abstracte werken die vooral in de jaren zestig en zeventig in Nederland in de openbare ruimte verrezen.

'De gemeente hecht waarde aan kunst in de openbare ruimte en is dan ook blij dat dit kunstwerk gerestaureerd terug komt op de oude locatie in Gorinchem', laat wethouder Eva Dansen weten. 'De geometrische beeldengroep is voor deze locatie op de wal gemaakt. De witte vormen stellen kruiend ijs voor. Door de minimalistische vorm heeft het niet onmiddellijke betekenis, het kunstwerk laat de fantasie haar werk doen.'

Meer berichten