Rivas Zorggroep vaccineert dit jaar weer kinderen tegen DTP, BMR en HPV. Foto: Rivas Zorggroep
Rivas Zorggroep vaccineert dit jaar weer kinderen tegen DTP, BMR en HPV. Foto: Rivas Zorggroep

Rivas vaccineert kinderen tegen DTP, BMR en HPV

REGIO - Rivas Zorggroep verzorgt in maart weer de vaccinaties tegen DTP, BMR en HPV. Alle kinderen die zijn geboren in 2005 en 2009 ontvangen hiervoor een oproep van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Kinderen die zijn geboren in 2009 en dus dit jaar negen worden, krijgen een oproep voor de inenting tegen DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen en rodehond). Meisjes die zijn geboren in 2005 en dus dit jaar dertien worden, ontvangen een oproep voor de inenting tegen baarmoederhalskanker, de HPV-vaccinatie. Alle inentingen worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma van de overheid. Volgens de Nederlandse overheid is vaccineren nog altijd het beste en meest betrouwbare middel om te beschermen tegen deze ziekten.

Besmettelijke ziekten

Een vaccinatie tegen DTP en BMR vermindert de kans op een aantal besmettelijke ziekten die ernstige complicaties kunnen geven. In principe mogen alle kinderen gevaccineerd worden, behalve als een kind op dat moment koorts heeft of te weinig weerstand.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het HPV-vaccin beschermt meisjes voor een groot deel tegen baarmoederhalskanker. Doordat het virus veel varianten kent, biedt het HPV-vaccin echter geen volledige bescherming. Om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen, is daarom ook het advies om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts.

De HPV-vaccinatie bestaat sinds vorig jaar uit twee inentingen. Voorheen kregen meisjes drie inentingen, maar uit onderzoek is gebleken dat twee prikken van het vaccin even goed beschermen. De meisjes krijgen voor september een oproep voor de twee inenting.

Meer informatie

Neem voor meer informatie en voor vragen over de vaccinaties contact op met vaccinaties@rivas.nl of bel Rivas Zorglijn 0900-8440. Meer informatie over de vaccins en het volledige vaccinatieschema is te vinden op www.rivas.nl/vaccinaties

Meer berichten