Gemeenschapshuis De Bogerd. (Foto: Privé)
Gemeenschapshuis De Bogerd. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Handen uit mouwen bij NLdoet

Handen uit mouwen bij NLdoet

Het Oranje Fonds houdt op 9 en 10 maart, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet. Deze jaarlijkse actie is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook in Gorinchem doen organisaties mee, met in totaal 19 klussen waaruit mensen kunnen kiezen. Van het zomerklaar maken van een terras en het schoonmaken van rolstoelen tot en met tuinen klaarmaken voor het voorjaar en laminaat leggen in een jongerencentrum - er worden nog volop vrijwilligers gezocht voor de diverse activiteiten.

Door Eline Lohman

GORINCHEM – Een van de deelnemers is Stichting Behoud De Bogerd. De Bogerd doet sinds vijf jaar mee aan NLdoet, vertelt Erik Blankenstein. "We bestaan vijf jaar en hebben dus al alle jaren mee gedaan. De eerste jaren om klussen in en om het gebouw te doen en vrijwilligers aan ons te binden. Het gebouw ziet er nu prima uit. Dus vonden we het nu tijd om iets voor de wijk en haar bewoners te doen. We bieden dit jaar een verwendag aan. Dit doen we met een aantal partijen die we kennen via de Gorcumse Uitdaging. De Bogerd organiseert een Zandvoortse koffietafel. We gaan mensen in de watten leggen. Daarnaast komt er een aantal maatschappelijk betrokken partijen langs die sociaal alleenstaande mensen of minima iets kunnen bieden. Uit de wijk komen mensen van het buurtmoestuinprogramma. Vrijwilligers worden gevraagd te helpen met de voorbereidingen van de koffietafel. Te denken valt aan tafels dekken, etenswaren voorbereiden, soep koken en assisteren bij het uitserveren van de maaltijd."

Klussen bij buurtmoestuin De Lingetuin: dat staat op het programma van openbare basisschool J.P. Waale. "Wij doen al enkele jaren mee met NLdoet," zegt Hellen Blom, clusterdirecteur. "In 2014 hebben we samen met een groep enthousiaste wijkbewoners het initiatief genomen om Buurtmoestuin De Lingetuin te gaan realiseren. Een leerzame ontmoetingsplek voor iedereen in de wijk. Op een moestuin is altijd wel iets dat nog op het wensenlijstje staat. Samen met de vrijwilligers van NLdoet lukt het telkens weer om een volgende wens van ons lijstje af te kunnen strepen. Daarnaast hopen we ook altijd dat hiermee meer bekendheid - binnen en buiten de wijk - komt voor De Lingetuin en dat we daarmee vrijwilligers aan ons binden om vaker te komen helpen. Tuinieren is immers heel ontspannend. Dit jaar willen we graag het tegelpaadje naar het schuurtje dat we hebben kunnen plaatsen realiseren. Daarnaast zijn herstelwerkzaamheden aan de moestuinbakken nodig en zullen enkele bakken moeten worden voorzien van nieuwe moestuingrond."

Ook jongerencentrum The Mall doet mee. Daar wordt laminaat en tapijt gelegd. Nick Dees: "We doen al meer dan zes jaar mee aan NLdoet. Het is een moment waarop veel mensen bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken. Onze klusvrijwilligers zijn deze dag in ieder geval aan het werk. En regelmatig melden zich via NLdoet vrijwilligers aan, zowel groepen als individuen. Zo was er vorig jaar een vrouw die urenlang in ons jongerencentrum heeft schoongemaakt. Daar waren we ontzettend blij mee. Het is mooi om te zien dat mensen die elkaar soms niet kennen, gezamenlijk een klus aanpakken en van elkaar leren. Op zaterdag 10 maart willen we onze bovenverdieping, waar taalcoaching wordt gegeven, van nieuw laminaat voorzien. En in de muziekstudio en de huiswerkruimte hopen we tapijt te gaan leggen."

Een andere deelnemer is De Aanlegsteiger. Daar wordt het podium opgeknapt, zegt Harry Hol. "We doen nu voor het tweede jaar mee. Vorig jaar hebben we een start gemaakt met het opknappen van de grote zaal. Dat heeft natuurlijk langer geduurd dan die ene dag. Pas eind december was de zaal in zijn geheel klaar. Dit jaar gaan we beginnen aan het opknappen van het toneel (podium). Deze klus wordt niet in één dag geklaard, maar het is een goede start."

Een overzicht van alle klussen is te vinden op de website www.nldoet.nl. Daar kunnen mensen zich aanmelden.

Meer berichten
Shopbox