Luna Boom in het bijzijn van de kinderen die ze voorgoed in haar hart heeft gesloten.
Luna Boom in het bijzijn van de kinderen die ze voorgoed in haar hart heeft gesloten. (Foto: eigen foto)

Camphusianen een onvergetelijke ervaring rijker

GORINCHEM - Luna Boom, derdejaars leerling en Arno Pruissen, leraar LO en begeleider van de 'Goede Doelen Commissie' van het Gorcumse Gymnasium Camphusianum, keerden zondag vermoeid, boordevol indrukken, maar voldaan terug na een tiendaags bezoek aan een school in Lume in Zuid-Oost Ghana.

Door Cok Slijkoord

In het kader van een Edukans project (Going Global) waren Luna en Arno door Edukans uitgenodigd om tezamen met leerlingen en docenten van andere Nederlandse scholen, deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma met een school in Lume in Zuid-Oost Ghana. De doelstelling was duidelijk. De uitvoering op voorhand verre van eenvoudig. Hoe ga je wederzijds ideeën uitwisselen tussen docenten en leerlingen van een Ghanese school en scholen in Nederland. De cultuurverschillen zijn uiteraard enorm. In Nederland beschikken we over ruim voldoende leermiddelen zoals bijvoorbeeld laptops of computers, studieboeken, enzovoort. Hoe anders ligt dat in Ghana.

Uiteraard kon de afgevaardigde uitwisselingsgroep uit Nederland terugvallen op de ervaring van Edukans. Een groep van 31 tot op het bot gemotiveerde mensen, bestaande uit 4 begeleiders van Edukans, aangevuld met docenten en leerlingen togen dan ook perfect voorbereid op 22 februari jl. naar hun verblijfplaats in Ho, een dorpje niet ver van de te bezoeken school in Lume.

School te Lume

De school in Lume bestaat in feite uit drie scholen, te weten; een kleuterschool, basisschool en hogere school. Op laatstgenoemde school was het uitwisselingsproject gericht.

In Nederland moeten de docenten o.a. aan sociale-, pedagogische-, didactische- en organisatorische competenties voldoen. "Hoe is het met deze competenties bij uw Ghanese collega's gesteld", was de vraag van uw correspondent aan Arno Pruissen. Het antwoord was overduidelijk. " Uiteraard heb je ook in Ghana goede en minder goede vakmensen, maar ik heb briljante docenten aan het werk gezien."

Cultuurverschillen

Luna Boom was onder meer de cultuurverschillen opgevallen. Een uur lopen van en naar de school werd zonder mopperen geaccepteerd. De bereidheid om deel te nemen aan discussies waar de ondergeschikte rol van de vrouw aan de man op een respectvolle manier aan de kaak werd gesteld, werd in alle openheid bediscussiteerd. Niet uitsluitend door de leerlingen. Ook door de soms aanwezige ouders van de leerlingen. "Het gehele uitwisselingsproject en de samenwerking binnen de Nederlandse groep voelde als een warm bad", aldus Luna. Ze werd aangevuld door Arno met een van zijn kippenvelmomenten. Toen de Chief (een soort regent) een bezoek bracht aan Lume, sprak deze man de wijze woorden: "Ik hoop dat dit wonder langer mag duren dan de tien dagen dat jullie hier zijn."

"Een grotere dankbaarheid voor onze intense uitwisseling was hiermee prachtig onder woorden gebracht", aldus Arno.

Meer berichten
Shopbox