Deze Lancaster, met de beroemde vier Rolls-Royce Merlin motoren, is een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.
Deze Lancaster, met de beroemde vier Rolls-Royce Merlin motoren, is een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.

Unieke flypast door bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog

VUREN - De Lancaster PA474 van de Battle of Britain Memorial Flight maakt op 4 mei rond 14.20 uur een flypast boven het Vliegeniersmuseum van Fort Vuren. De exacte tijd is ongeveer een week voor 4 mei bekend.

De voorzitter van de EGVL en initiator van het luchtoorlog project Sky of Hope, Peter den Tek is bijzonder trots dat dit bijzondere vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog een flypast boven Lingewaal maakt. Dit als eerbetoon aan de geallieerde vliegeniers en al degenen die zich voor onze vrijheid hebben ingezet, in het rivierengebied én daarbuiten. De Lancaster is naar alle waarschijnlijkheid ook op de dijken langs de Waal, vanaf Herwijnen tot Gorinchem, evenals aan de overkant tussen Brakel en Woudrichem, goed te zien.

Nog maar twee vliegwaardig

Deze Lancaster, met de beroemde vier Rolls-Royce Merlin motoren, is een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn er nog maar twee van in de wereld die vliegwaardig zijn; één in Engeland en de andere in Canada. Uniek dus dat dit icoon hier te zien is. De Lancaster is vooral ook bekend van Operatie Manna, de geallieerde voedseldroppings in april/mei 1945, aan het eind van de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Voorafgaand aan de onthulling van het vliegeniersmonument Giessenburg op 2 mei 2015 heeft deze Lancaster ook een flypast gegeven:

https://www.youtube.com/watch?v=XpC_vrEwoqs&feature=youtu.be

Meer informatie over de flypast ,de stichting EGVL of het project Sky of Hope via Peter den Tek: voorzitter@egvl.nl

Meer berichten