Harmen Akkerman
Harmen Akkerman

Buitenbeentje

Door Harmen Akkerman

Dit is het verhaal van een jeugdzorgwerker. Het speelde enkele jaren geleden. Er was een crisisplaatsing van een heel jong meisje, laten we haar Cathy noemen. De ouders hadden ernstige (psychiatrische) problemen, zodanig dat de kinderen daar traumatische gevolgen van zouden krijgen.

Cathy kwam bij een pleeggezin. De eerste maanden leek dit goed te gaan. Maar daarna ging het steeds minder. Cathy kreeg aanvallen van boosheid, werd agressief. Het pleeggezin kon dit op enig moment niet meer aan. Cathy werd in een leefgroep geplaatst. Ze werd behandeld en er vond uiteraard psychologisch onderzoek plaats. Welk perspectief was er voor haar, wat betreft een plek om te wonen?

We zijn dan inmiddels drie jaar verder en Cathy krijgt te horen dat ze nooit meer terug naar haar ouders zou gaan. Als het goed was zou men een pleeggezin voor haar vinden, een pleeggezin met perspectief tot haar achttiende. Natuurlijk, als de plaatsing goed zou passen.

Zo te zien sloeg deze mededeling bij Cathy niet in als een bom. Eigenlijk had ze dit wel verwacht. Maar die avond, Cathy was inmiddels zeven jaar oud, ging ze een tekening maken. Met het puntje van haar tong uit haar mond was ze druk bezig. Je kon zien dat het een mooie tekening moest worden. Boven de tekening kwam te staan: "Mama, ik vind het jammer dat ik niet meer bij u kan wonen, maar u bent toch de liefste Mama van de wereld".

Dit verhaal dat ik van een jeugdzorgwerker hoorde, laat zien dat jeugdzorg meer is dan het zorgen dat jeugdigen veilig kunnen opgroeien.  Liefde van kinderen voor hun ouders is onvoorwaardelijk. Ze blijven bijna altijd loyaal naar hun ouders. Dat is niet tegen te houden. Cathy had natuurlijk getroost moeten worden. Maar ze ging haar moeder troosten. En zelden is ze zo blij geweest als toen ze de tekening aan haar moeder kon geven. En haar mama zei heel zacht: "dank je wel".

Kinderen houden van hun ouders. Ook als ouders dingen doen die de kinderen pijn doen of anderszins schade berokkenen. Kinderen horen ook bij hun ouders te zijn, tenzij het niet verantwoord is. Want elke ouder is voor een kind 'de allerliefste papa of Mama van de wereld'.

Meer berichten