De eerste bezoekers van Weidevogelfestival Altena zijn al gearriveerd. Eigen foto
De eerste bezoekers van Weidevogelfestival Altena zijn al gearriveerd. Eigen foto (Foto: )

Weidevogelfestival Altena Fort Giessen

Van onze redactie

De Weidevogelbescherming Altenatuur in het land van Heusden en Altena bestaat twintig jaar. Een mooie reden om hier uitgebreid bij stil te staan tijdens het Weidevogelfestival Altena op het terrein van Fort Giessen, op zaterdag 16 juni.

GIESSEN - Dat de bescherming van weidevogels zijn plaats in onze streek veroverd heeft, leidt geen twijfel meer. Boeren, loonwerkers en vrijwilligers werken in het voorjaar hand in hand samen om de kuikens van grutto, wulp, tureluur, scholekster en kievit volop overlevingskansen te bieden. Weidevogelbescherming Altenatuur is trots op de resultaten die ieder jaar weer worden bereikt.

Het Weidevogelfestival belooft een bedrijvige dag te worden, waar boeren- en natuurorganisaties zich op de 'natuurmarkt' met een kraam aan het publiek én aan elkaar zullen presenteren. Van de partij zijn onder meer het Brabants Landschap, de ANV Altena Biesbosch, Waterschap Rivierenland, de ZLTO, Grip op Water, de VMB en het Patrijzen Project. Ook De Campus Almkerk is present met informatie over pixellandbouw en schone energie. De firma Schouten is er met vleesvervangende producten, de molenaar met meel uit Veen en Wijk en Aalburg komt ook, evenals biologische bakkerij Hardeman uit Wijk en Aalburg.

De dag begint al om 06.00 uur. Tijdens het ochtendgloren, op de grens van dag en nacht, nodigen ervaren vogelaars natuurliefhebbers uit om - gewapend met verrekijkers - in het nabijgelegen Almbos op zoek te gaan naar de vele vogelsoorten.

Om 10.00 uur gaan de hekken open, waarna jong en oud tot 16.00 uur welkom zijn om deel te nemen aan de vele activiteiten.

Voor volwassenen is er een doorlopende workshop met informatie over weidevogels, waaronder een demonstratie van de wiedevogel-drone. De vogelwerkgroep is er met informatie over kerk- en steenuilen, zwaluwen en tal van andere activiteiten.

Ook voor kinderen is er van alles te doen en te beleven. Verspreid over de dag zorgt theatergezelschap Generaal Pardon! voor spektakel met uitdagend improvisatietoneel. Kinderen kunnen waterdiertjes in de slotgracht ontdekken en met jongeren van de scoutinggroep Loevestein een katapult of een vogelscherm van wilgentenen maken. In de tent van het Brabants Landschap kunnen kinderen poffertjes bakken van biologisch graan, dat verbouwd is in de Struikwaard. Ellen Hartman zorgt de hele dag met zang en gitaarspel voor muziek en kunstenares Lisette Kant is er met keramiek.

De toegang en deelname aan alle activiteiten is gratis. Donaties zijn van harte welkom. Website: www.altenatuur.nl

Meer berichten