Aflevering 411
Aflevering 411 (Foto: )

Uit de Oude Doos: Koninginnedag

Door René van Dijk

Meisjes van dertien, met die knokige knietjes, kunnen zomaar veertien worden. De Nieuwe Gorinchemsche Courant opende op 30 augustus 1894 met een beschouwing over een 'beminnelijke spruit' en 'aanvallig kind' dat 's anderendaags zover zou komen. Het was 'ons lief koninginnetje' Wilhelmina. Deze 'hoop der toekomst' zou nog vier jaartjes moeten slapen tot ze de troon kon bestijgen, maar mocht zich nu al verheugen in een steeds toenemende beweging in het land om haar verjaardag te vieren. Voor het eerst deed ook Gorinchem mee.

Dit was een geslaagde publiciteitsstunt, te danken aan de prille afdeling van de Hollandsche Maatschappij van Landbouw, die zich met veel geraas had afgescheiden van een grotere afdeling. Het waren niet bepaald boeren die de leiding hadden. De voorzitter was een notaris en de secretaris een bankierende jonkheer meester doctor. Maar op het familiewapen van die notaris prijkten wel hooivorken, bijenkorven en groene takken.

Ringrijderij

De Haarsekaden vormden het circuit voor een ringrijderij met tilbury's, waarbij het paard gemend werd door een jongeman en de ringen gestoken door een juffrouw. Het muziekkorps van de vestingartillerie zweepte de vreugde op. Het winnende stel Kooij, uit Kedichem, kreeg een reisdeken en een gouden horloge. Op het Kazerneplein was voor het gewone volk veel te doen: mastklimmen, boegsprietlopen, mandlopen, zaklopen, onbereden ringsteken, kruiwagenrace, kopslaan en een soft-bitchfight: twee vrouwen rennend op muilen voor een halve zijde spek en 5 el blauw baai. 's Avonds was er een volksconcert op de Grote Markt en, voor wie het zich kon veroorloven, in de Doelen een Grand Spectacle Concert Varié.

Stomdronken landarbeider

Het was prachtig weder en velen uit de regio, waar geen donder te doen was, kwamen naar de stad. In een kroeg op de Kortendijk, waar iemand orgel speelde, stak en sneed de stomdronken landarbeider Vas Vuurens (de krant spelde Vurens) met zijn gekartelde Bossche broodmes er razend op los. 's Anderendaags wist hij er niets meer van.

Bron: HMvL; pol. 429, p.v. 1099.

Meer berichten