Popkoor0183 uit Gorinchem heeft sinds kort een nieuwe dirigent: de 26-jarige Susanne van Althuis (vooraan). (Foto: Eline Lohman)
Popkoor0183 uit Gorinchem heeft sinds kort een nieuwe dirigent: de 26-jarige Susanne van Althuis (vooraan). (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Zorgen dat alles als één geheel klinkt'

Popkoor0183 uit Gorinchem heeft sinds kort een nieuwe dirigent: de 26-jarige Susanne van Althuis. Zij wil samen met het koor werken aan de kwaliteit van het zingen.

Door Eline Lohman

GORINCHEM – Via een zoekertje op een korenwebsite kwam Susanne de oproep tegen voor een nieuwe dirigent voor het Gorcumse koor.  Zij is al drieënhalf jaar dirigent en staat ook nog voor een ander koor. In augustus begon Susanne, die in Utrecht woont, bij Popkoor0183, vertelt ze net voor een repetitie op maandagavond bij De Vijf Zinnen in de binnenstad. "Het gaat goed, ik vind het erg leuk om dit koor te dirigeren. De leden verrassen me elke keer in positieve zin. Ze hebben ontzettend veel energie; het is een genot om naar dit koor te kijken. Voor de komende tijd wil ik werken aan de kwaliteit van het zingen."

Ofwel: de stemtechniek. "Daar valt nog wel wat te halen. Ik ga kijken naar het blenden, dat de stemmen mooi bij elkaar passen. Zodat alles als één geheel klinkt. Hoe ik ontvangen ben bij Popkoor0183? Ik had eerst een proefdirectie, voor de groep en daarbij werd ik gelijk al heel positief ontvangen. Ik kreeg een warm welkom."

Eerder dit jaar hield Popkoor0183 een groot concert, maar de komende tijd richten Susanne en de leden zich op kleinere projecten. "Over een aantal jaar komt er weer een mooie show. Tot die tijd treden we zeer regelmatig op, onder meer met ket kerst en in april in Aalst, vaak ook in samenwerking met een fanfare of andere (kinder)koren. Het leuke van een popkoor is het repertoire. Ik vind het mooi om met ritmische muziek bezig te zijn en iedereen dezelfde groove te laten hebben. Het is een uitdaging voor mij om daaraan te werken met de leden van het koor. Op mijn opleiding tot vocal leader heb ik veel tools gekregen voor dat ritmische aspect. Ik heb twee doelen met het koor. Zoveel mogelijk uit de amateurzangers halen, zodat ze boven zichzelf uitstijgen. En ik wil dat de groep een leuke, gezellige avond heeft. Daar wil ik voor zorgen met mijn positieve instelling. Waar ik een compliment kan geven, doe ik dat. Ik ben wel een beetje een gangmaker, haha."

Susanne geniet van het dirigeren. Hoewel, zo wil ze het niet perse noemen. "Dirigeren doe ik niet eens zoveel. Op mijn opleiding leerde ik dat een koor zelf capabel is om te zingen. Waar nodig geef ik sturing. Voor sommige nummers is dirigeren wel meer nodig. Dan zijn mijn handen het communicatiemiddel voor het koor." Popkoor0183 zoekt met name mannen om het 45 leden tellende koor te versterken. Vrijblijvend meezingen? Mail naar popkoor0183@gmail.com.

Meer berichten