De aftrap werd maandag gegeven. (Foto: Privé)
De aftrap werd maandag gegeven. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Aftrap Stoptober op Da Vinci College

Het Da Vinci College heeft maandag 1 oktober in Gorinchem de aftrap gegeven voor Stoptober: vanaf 1 oktober de hele maand niet roken.

Door Eline Lohman

GORINCHEM - Bij de aanvang van het huidige schooljaar heeft het Da Vinci College Gorinchem het vignet Gezonde School ontvangen. Het Da Vinci College is heel actief met het creëren van een gezonde leefomgeving voor haar studenten. De speciale aandacht voor het themacertificaat roken, alcohol- en drugspreventie heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat alle locaties van de school inmiddels rookvrij zijn.

Het Da Vinci College daagt haar nog rokende studenten en medewerkers uit om deel te nemen aan Stoptober: vanaf 1 oktober 28 dagen niet roken. Wethouder Joost van der Geest nam in Gorinchem 's ochtends samen met locatiedirecteur Ton den Breejen als eerste deel aan het programma. Karlijn van Reest, medeorganisator van deze ochtend en werkzaam bij Bureau Leefstijl, lichtte Stoptober toe. Aanwezigen konden door het ademen door een rietje ervaren hoe het is om longemfyseem te hebben en ze konden hun uithoudingsvermogen testen op de fiets. Studenten VIG-MZ van het Da Vinci College deden een gezondheidscheck bij de deelnemers. Van der Geest deed ook nog een idee over het stoppen met roken in de ideeënbus. 

"Alle schoolpleinen van het Da Vinci College zijn rookvrij en hiermee hebben wij als eerste ROC in de regio het themacertificaat behaald," vertelt communicatiemedewerker Marlies de Jongh over de achtergronden van het initiatief. "Medewerkers hebben een scholing vroeg signalering gevolgd en de eerstejaarsstudenten krijgen interactieve gastlessen over alcohol en drugs bij vitaal burgerschap. Uiteraard blijven we aandacht vragen voor dit thema en dat doen we onder andere tijdens Stoptober. 6 studenten hebben zich 1 oktober op de Mollenburgseweg aangemeld om serieus te stoppen met roken. Veel andere studenten willen het wel overwegen, maar zijn er nog niet aan toe. Door in gesprek te gaan, bereik je ze nu wel. Karlijn van Reest heeft leuke en interessante gesprekken hierover gehad. Het zaadje is geplant." Over alle locaties hebben zich 16 medewerkers aangemeld om de uitdaging van het stoppen met roken aan te gaan.

Roken veel studenten van het Da Vinci College? Marlies: "Dat is heel wisselend. Maandag viel het me juist op dat de studenten die ik aansprak, geen van allen rookten. Toevallig sprak ik ook met een tweede klas Onderwijs Assistenten. Twee studenten van deze klas rookten zeer matig, de anderen niet." 

Er komen nog meer initiatieven voor een gezondere school aan. "De focus voor komend schooljaar ligt op het themacertificaat Voeding. Het thema Voeding gaat over gezond eten en drinken. Denk hierbij aan gezonde voeding in de schoolkantine, de aanwezigheid van watertappunten en het gebruik maken van een lesprogramma over voeding. Landelijk gezien zijn we inmiddels één van de koplopers met aandacht voor onze medewerkers en studenten op het gebied van gezondheid. Gezonde mensen presteren immers beter en voelen zich gelukkiger."
 

Meer berichten