De voorlichtingsbijeenkomst in De Zes Molens viel niet toevallig samen met de Week van de Valpreventie.
De voorlichtingsbijeenkomst in De Zes Molens viel niet toevallig samen met de Week van de Valpreventie. (Foto: De Lange Wei)

'Vallen kun je voorkomen! Door veel te bewegen'

'Oma, pas toch op!' Op de beamer is een tekening te zien van een oude doch vitale dame die hoog in de lucht op een koord danst. 'Door meer te bewegen verminder je juist het valrisico', stelt ze de omstanders gerust.

Uiteraard was dit plaatje aan het begin van de presentatie niet bedoeld om de aanwezigen aan te moedigen tot het uithalen van acrobatische toeren. 150 minuten per week matig intensief bewegen zorgt er ook voor dat je zeker op je benen staat. 'Wie haalt dit?', vroeg beweegcoach Ike Slob. Er gingen maar een paar handen de lucht in. Het verhaal van GiGa is dus zeker de moeite waard. Veertig procent van de valongelukken bij ouderen wordt immers veroorzaakt door beweegarmoede.

GiGa (deze afkorting staat voor Giessenlanden activeert, Giessenlanden inspireert) stak dit sportieve verhaal af tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in De Zes Molens. Hier zijn de beweegcoaches regelmatig te vinden om met bewoners aan de slag te gaan. Zowel in groepsverband als individueel. ,,Bewegen kun je beschouwen als een medicijn", legt Stan de Groot, de collega van Ike, uit. ,,Mensen kunnen er rustiger van worden. Bovendien versterk je met dagelijkse oefeningen de spierkracht en daardoor vermindert het valgevaar." Daar was het om te doen tijdens de voorlichtingsbijeenkomst, die niet toevallig samenviel met de Week van de Valpreventie. Het scheelt ook als je rollator goed functioneert, je huis netjes en veilig is ingericht en je zichtvermogen in orde is. ''Hij doet het nog, hoor. De motor loopt prima", zei een man toen hij de APK verliet. Met een dikke knipoog uiteraard. De keuring werd verricht door twee rollator- en scootmobielspecialisten uit Lexmond. Vooral de banden en remmen werden gecontroleerd. Daarnaast stonden er splinternieuwe modellen uitgestald. Veel lichter en gemakkelijk inklapbaar. Ook de rollator gaat met zijn tijd mee.

Meer berichten