Julika Marijn gaat vertellend, spelend en zingend op zoek naar de inspirerende, maar ook complexe vrouw achter de wereldberoemde verzameling.
Julika Marijn gaat vertellend, spelend en zingend op zoek naar de inspirerende, maar ook complexe vrouw achter de wereldberoemde verzameling.

Julika Marijn duikt in leven Helene Kröller-Müller

GORINCHEM - Een leven voor de kunst en de kunst van het leven. Daarover gaat 'Uit Verdriet Geboren', de toneelvoorstelling van Julika Marijn, die op dinsdag 13 november om 20.30 uur in Theater Peeriscoop is te zien. Theatermaakster Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het leven van Helene Kröller-Müller (1869-1939).

Zij was een powervrouw avant la lettre, die als één van de eersten op grote schaal het werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Met haar uitzonderlijke collectie realiseerde ze het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Van dit museum kreeg Julika Marijn - speciaal voor deze voorstelling - toegang tot de kist met ruim 3000 brieven die Helene schreef aan haar zielsverwant Sam van Deventer.

Julika Marijn gaat vertellend, spelend en zingend op zoek naar de inspirerende, maar ook complexe vrouw achter de wereldberoemde verzameling. Waarom wijdde zij haar leven aan de kunst en wat hoopte ze daarin te vinden? Liefde, troost, erkenning, eeuwigheid? Marijn laat Helene via haar brieven zélf aan het woord. En terwijl ze het portret van Helene schetst houdt ze en passant ook haar eigen levensvragen tegen het licht.

Oorlogsdagboeken

Marijn baseerde eerdere voorstellingen op de oorlogsdagboeken van Etty Hillesum en de levens van Maria Magdalena en Lady Di. Eigenzinnige vrouwen uit de geschiedenis die door Marijn ijzersterk werden neergezet in hartverwarmende voorstellingen. In Uit Verdriet Geboren neemt ze het publiek mee in het opwindende levensverhaal van Helene Kröller-Müller en werpt zo een ander licht op nalatenschap en het kijken naar kunst.

Prijs:€ 17,50,inclusief een gratis consumptie

'Het museum is uit verdriet geboren! Als een dankbare bloem is het er uit opgebloeid en dit verdriet heet Helene.'

Nieuw leven

Eva Rovers (biograaf van Helene Kröller-Müller): 'Julika blaast Helene Kröller-Müller nieuw leven in: van een historische figuur verandert zij haar in een vrouw van vlees en bloed. Haar nieuwsgierigheid prikkelt, haar stijl is ontwapenend en het verhaal dat zij ontrafelt is even fascinerend als ontroerend.

Kassa en foyer zijn een uur voor aanvang geopend..

Kaarten zijn te bestellen op www.peeriscoop.nl of telefonisch 0183-690022

Meer berichten