Het Natuurcentrum in Gorinchem begeleidt scholen in Gorinchem om een zogenoemde Eco School te worden. (Foto: Eline Lohman)
Het Natuurcentrum in Gorinchem begeleidt scholen in Gorinchem om een zogenoemde Eco School te worden. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Scholen goed bezig met duurzaamheid'

Het Natuurcentrum in Gorinchem begeleidt scholen in Gorinchem om een zogenoemde Eco School te worden. Scholen richten zich hiermee op duurzaamheid en dat is helemaal in het straatje van het Natuurcentrum.

Door Eline Lohman

GORINCHEM - Door het concept van Eco Schools zetten wereldwijd al ruim 19 miljoen leerlingen zich in voor duurzaamheid. De kerngedachte van het concept is dat juist de leerlingen een centrale rol hebben, een 'student-led change'. Momenteel zijn twee scholen in Gorinchem bezig met het project, het Fortes Lyceum en het Gymnasium Camphusiuanum, maar het is de bedoeling dat alle scholen die aangesloten zijn bij de overkoepelende Stichting OVO in de toekomst een Eco School worden, vertelt Silvia Blom, die de scholen vanuit het Natuurcentrum begeleidt.

"Vanaf het eerste moment zijn wij betrokken bij de scholen. We geven uitleg aan de betrokkenen en tekenen een intentieverklaring samen met de scholen. Dat is een vastlegging tussen leerlingen, docent en onszelf. De leerlingen hebben een centrale rol in dit project. Zij vormen de kern en voeren het project ook uit. Onze rol is meehelpen en dingen bedenken."

Bijvoorbeeld bij de start van het meerjarige project, wanneer leerlingen een Eco-scan maken. Het Natuurcentrum helpt bij het uitwerken van tien thema's, zoals water, groen, voeding, afval en energie. Silvia: "De onderwerpen hebben altijd met eco te maken. We kijken bijvoorbeeld of een school gezonde producten in de kantine heeft en of er energiezuinige verlichting is. We kijken wel of een school klein of groot is, want daar hangt het budget voor duurzaamheid natuurlijk ook van af."

Silvia denkt dat het Natuurcentrum zeker meerwaarde kan bieden voor scholen. "Wij hebben kennis in huis over bepaalde thema's. Zo zijn wij heel actief bezig met afval en duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij ons. Het gaat er vooral om dat wij sturing geven. Lopen scholen vast, dan komen ze bij ons. Ook geven we gastlessen op scholen, zoals over afval. Eco School is meer dan een keurmerk, het is een heel proces. Het mooiste is als leerlingen in de toekomst helemaal zelf met duurzaamheid aan de slag gaan op hun school en zelf mee gaan denken over gedragsverandering als het gaat om duurzaamheid. Zij zijn de nieuwe generatie. We proberen daarom leerlingen iets mee te geven: tools, zodat ze het zelf kunnen doen. In Gorinchem zijn de scholen op de goede weg, merken we. Ze zijn goed bezig met duurzaamheid."
 

Meer berichten