De bedrijven Stedin, ABB b.v. en Enervalis startten eind deze zomer een pilot om lokaal energie te verhandelen. (Foto: Eline Lohman)
De bedrijven Stedin, ABB b.v. en Enervalis startten eind deze zomer een pilot om lokaal energie te verhandelen. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Proeftuin Hoog Dalem: lokale energiemarkt

In de nieuwe wijk Hoog Dalem in Gorinchem wordt gewerkt aan een proeftuin voor het opzetten van een lokale energiemarkt, een soort marktplaats voor energie. Er zijn 16 huishoudens die hieraan deelnemen en de afgelopen periode zijn de installaties in de woningen geïnstalleerd. Op dinsdagavond 4 december was er een bewonersavond op het Stadhuis in Gorinchem, waarbij de belangstellenden informatie kregen over de voortgang van het project, dat Hoog Dalem 2.0 heet. Ook wethouder Eelke Kraaijeveld was aanwezig. Hij onderstreepte het belang van aandacht voor duurzaamheid en noemde de bewoners die mee gaan doen aan de proeftuin 'pioniers'.

Door Eline Lohman

GORINCHEM – De bedrijven Stedin, ABB b.v. en Enervalis startten eind deze zomer een pilot om lokaal energie te verhandelen. Het project zal het voor hen mogelijk om zelf energie op te wekken én te verkopen aan de eigen buurtbewoners. ABB levert de benodigde apparatuur om de lokale energiemarkt op te zetten. De huishoudens verhandelen hun energie via zogenoemde blockchain waar alle transacties worden geregistreerd. Enervalis levert het slimme besturingssysteem voor de bewoners en creëert de transacties. Het idee is dat energie lokaal opgewekt wordt en ook lokaal wordt gebruikt. Zo blijft de energie in de wijk. 

De bewoners komen tijdens de bewonersavond van alles te weten over het project. Zij zijn een en al oor wanneer er wordt verteld over de voortgang. Allerlei vragen komen naar voren, zoals over een warmtepomp, over de techniek erachter, over waar stroom naartoe gaat op piekmomenten en over energieverbruik. Een van de bewoners oppert het idee van één opslag van energie. 

De wethouder spreekt lovend over het project. "De transitie naar duurzaamheid is voor mij een drijfveer geworden. Klimaatverandering is geen hol begrip meer. Het begint ons dagelijks te raken. Dat zie je al aan de regenval en het water dat in de huizen om ons heen naar binnen stroomt. Ik zit middenin de materie en dan begin je je toch wel zorgen te maken. We leven in het nu; we hebben een verantwoordelijkheid, ook in Nederland. We hebben gelukkig de technologische mogelijkheden om energiezuiniger te gaan leven. Het is een uitdaging om dit met elkaar te doen. Daarom vind ik het gaaf dat deze bewoners van Hoog Dalem interesse hebben in de proeftuin. De bewoners zijn een soort van voorlopers, pioniers."

Want er is nog geen vergelijkingsmateriaal, vertelt Arjen Zuijderduijn, projectleider bij Stedin. "Het is een heel tof project. We willen hiermee inzicht in krijgen in energiestromen en gebruik. Ook willen we leren over impact op de stroomnetten. Vanaf de start in 2016 hebben we de data in Hoog Dalem gemeten en dat is een referentie, zodat we kunnen kijken wat er sindsdien veranderd is. Veel andere plaatsen willen ook meedoen, maar dat houden we een beetje af, want Hoog Dalem willen we als voorbeeld voor het uitwisselen van energie. We hebben nu het hele concept liggen en we zijn druk in gesprek met de appontwikkelaar."

Bewoner John Kemp zit in de bewonerswerkgroep. Hij spreekt positief over het project. "De eerste pilot vonden we al erg mooi en we doen ook graag mee aan de tweede pilot. Ik ben nieuwsgierig van aard en wil kijken hoe alles werkt rondom energie en bijvoorbeeld de werking van energiebanen. We kunnen straks met een kleine gemeenschap aan de slag om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie."

De community gaat zelf energie inkopen en deze gebruiken. Iedere maand wordt de gebruikte energie afgerekend. Dit bedrag ligt volgens Stedin op of onder het landelijke bedrag. Iedereen kan meedoen, ook bewoners zonder zonnepanelen. Alle woningen hebben meters die zonnepanelen, de warmtepomp en witgoed uitlezen.

Meer berichten