Foto: eigen foto

Matthijs Goedegebuure zingt werk Cash

Van onze redactie

'Hij kwam altijd natuurlijk over'

Zingen doet Matthijs Goedegebuure eigenlijk al zijn hele leven. Het duurde echter tot zijn 46ste voordat zijn stem buiten zijn eigen huiskamer te horen was. Op vrijdag 1 februari vanaf 19.45 uur vertolkt hij nummers van zijn favoriete zanger, de legendarische Johnny Cash.

GORINCHEM - Cash is de rode draad in het muzikale leven van de in 1968 geboren Matthijs Goedegebuure. Vanaf het eerste moment werd hij gegrepen door de muziek van de Amerikaanse countryzanger. Vrijdag zingt en vertelt Goedegebuure in de Ontmoetingskerk aan de Stalkaarsen in Gorinchem daarom van en over de Amerikaanse zanger.

Inlevingsvermogen

"Wat Johnny Cash zo goed maakt? Als geen ander kon hij zich inleven in het leven van andere mensen en deze gevoelens in zijn nummers leggen", aldus Goedegebuure. "Of hij nu een nummer vanuit het perspectief van een gevangene of een bejaarde man schreef, het kwam altijd natuurlijk over."

Schilderen met woorden

"Cash kon echt schilderen met woorden. Qua zang was hij niet de grootste artiest op aarde, maar de manier waarom hij zijn liedjes eigenlijk verteldewas uniek", stelt Matthijs.

Op eigen bank

"Op mijn dertiende hoorde ik voor het eerst een nummer van hem. Daarna ben ik altijd liedjes van hem blijven zingen. Veel verder dan een beetje op mijn gitaar spelen en zingen op mijn eigen bank kwam het echter nooit."

De ommekeer komt voor Goedegebuure als hij, een aantal jaren geleden, zijn stem opeens kwijtraakt. Van de ene op de andere dag komt er geen woord meer uit zijn keel. En dat maandenlang. "Toen dat gebeurde, wist ik het zeker: als mijn stem ooit weer zou terugkeren, moest en zou ik iets gaan doen met mijn muziek."

Matthijs Goedegebuure zingt en speelt al sinds zijn veertiende Cash-nummers. Hij heeft vanaf de tachtiger jaren in diverse bands en formaties gespeeld, voornamelijk country, rock en gospel, waarmee hij in diverse Nederlandse gevangenissen optrad. Thuis, op de bank, zong hij zijn vertrouwde Cash-nummers en trainde hij tientallen jaren lang in zijn uppie de Bob Wootton gitaar-stijl (boom-chicka-boom), die zo kenmerkend is voor de Cash-sound. Hij zag dit vooral als hobby en had nooit gedacht hier ooit mee op het podium te staan.

De eerste twijfels hierover ontstonden in 2012, toen zijn YouTube filmpje met de cover 'When the Man comes around' al snel duizenden views en veel likes kreeg. Toen in zijn eigen woonplaats dominee Piet van Die een Johnny Cash-kerkdienst ging organiseren, wist hij dat dit het moment was waarop hij onbewust zijn hele leven had gewacht. Hij nam contact op met Piet en kwam in een onvoorziene Cash-flow terecht …

Bezoekers kunnen vrijdag al vanaf 19.30 uur naar binnen. De entree is gratis, maar er is wel een collecte voor de onkosten.

Meer berichten