Vocaal Ensemble Cantica. Eigen foto
Vocaal Ensemble Cantica. Eigen foto

Anglicaanse kerkmuziek in de Grote Kerk

GORINCHEM - Op zaterdag 9 februari om 20.00 uur geeft Vocaal Ensemble Cantica een concert ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan. Het programma bestaat uit een selectie van werken die in de dagelijkse praktijk van de Anglicaanse kerk klinken. Het is een jubileumconcert, waarin dankbaarheid en feestelijkheid centraal staan. 

'O be joyful in the Lord' (psalm 100: Juich de Heer toe), op muziek gezet door Stanford en Britten, vormt het begin en het eind van het programma. Als een krans omringen zij het hart van het programma, waarin muziek klinkt die het koor ook gezongen heeft in Evensongs in Salisbury.  In deze 'mini-Evensong' worden onder meer werken gezongen van Herbert Howells (Magnificat & Nunc Dimittis) en John Ireland (Greater love hath no man).

A capella

Het koor, onder leiding van Henk van Andel, zal a capella van zich laten horen met werken van da Victoria en Byrd. Muziek die in grote kathedrale ruimtes, zoals de Grote Kerk in Gorinchem, het beste tot zijn recht komt.

Naast deze oude muziek zullen composities van John Rutter (1945) gezongen geworden. Dit is een bekend en geliefd componist vanwege, zijn meeslepende melodieën die het hart weten te raken. Engelse hymns worden in Nederland steeds meer gezongen en mogen bij dit concert niet ontbreken. Vocaal Ensemble Cantica zingt er drie. Een vierde hymn, Rhosymedre (Vaughan Williams), wordt vertolkt door organist Arie de Bruijn. Als tweede intermezzo speelt hij 'Chorale and fugue' van Willan.

Wie van Engelse koormuziek houdt mag dit niet missen. Het koor werkt de komende weken aan de laatste nootjes. Kaarten kosten 15 euro; jeugd tot 18 jaar en vriendenkring: 7,50 euro. Kaarten reserveren kan tot 8 februari. Ze kosten dan 12,50 euro. Zie www.cantica.org

Meer berichten