OBS J.P. Waale is een van de deelnemers. (Foto: Privé)
OBS J.P. Waale is een van de deelnemers. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Aan de slag tijdens NLdoet

Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Dat gebeurt ook op verschillende locaties in Gorinchem en omstreken, zoals bij Buurtmoestuin De Lingetuin achter OBS J.P. Waale in Gorinchem, Yulius, zwembad De Hoge Kamp en Natuurcentrum Gorinchem.

Door Eline Lohman

GORINCHEM – Het is alweer het vijfde jaar dat OBS J.P. Waale meedoet aan de vrijwilligersdag, vertelt Hellen Blom, clusterdirecteur OBS J.P.Waale & Anne Frank. "Samen met betrokken wijkbewoners hebben we vijf jaar geleden een stukje verwaarloosde, niet gebruikte grond omgetoverd in Buurtmoestuin De Lingetuin. Een moestuin vraagt echter veel onderhoud en voor de wat grotere klussen grijpen wij graag NLdoet aan om extra vrijwilligers naar de moestuin toe te krijgen om ons te helpen. Tot nu toe zijn het zulke waardevolle dagen geweest - zowel als het gaat om de geklaarde klussen, maar zeker ook vanwege de persoonlijke ontmoetingen - dat wij graag weer meedoen. Er is ons veel aangelegen om de buurtmoestuin in stand te houden voor de Lingewijk. Het liefst zouden we de buurtmoestuin vaker openstellen, maar dan zal ook de toegang aangepakt moeten worden en het aantal vrijwilligers groter moeten zijn. Dat lukt nu nog niet, maar het is wel een wens waar we langzaamaan naartoe proberen te werken. Dit jaar zullen we tijdens NLdoet de moestuinbakken onder handen gaan nemen. Wij tuinieren namelijk niet in de volle grond, maar in grote hoge oude fruitbakken. Om de geteelde groenten vrij te houden van katten en vogels, wordt er een frame op gemonteerd met gaas. Ook moet het paadje naar het schuurtje nog getegeld worden. Kortom: het wordt een dagje buiten klussen. We duimen dan ook voor droog en het liefs zonnig weer."

Ook het Natuurcentrum Gorinchem doet mee. Elk jaar, vertelt Gitta Spruit. "We doen elk jaar mee aan NLdoet. Wij grijpen elk jaar deze dag aan voor de grote voorjaarsschoonmaak die extra gezellig en effectief is als we dat met een grote groep mensen doen. Naast onze reguliere vrijwilligers hebben we jaarlijks 10 tot 20 extra helpers. We gaan niet alleen aan de slag in de moestuin, al onze bijzondere tuinen, zoals de vlindertuin en het blote voetenpad, worden weer klaar voor het voorjaar gemaakt. De stal wordt schoongemaakt en waar nodig wordt er geverfd en geklust. Ook mag er iemand met de hogedrukspuit aan de slag. We verwachten ook hulp van lokale bedrijven en organisaties die samen met de burgers aan de slag gaan."

Zwembad De Hoge Kamp in Hoogblokland verwelkomt ook vrijwilligers tijdens NLdoet, zegt Christel Rijnsburger. "Dit is volgens mij het vierde jaar dat wij meedoen met NLdoet. Het is een mooie kans om samen met de buurtbewoners het zwembad uit de winterslaap te halen en klaar te maken voor hopelijk een mooi seizoen waarin onze kinderen weer kunnen genieten van het zwembad. Te denken valt aan het schoonmaken van het zwembad, tuinmeubilair, keukentje, zonnepanelen. Ons zwembad draait volledig op vrijwilligers dus kunnen we alle hulp gebruiken. Door mee te doen aan NLdoet krijgt deze klus op het zwembad extra aandacht."

De Wijnkoperstraat is een locatie van Yulius. Ook deze locatie doet mee, vertelt Brigitte Gijzen-Bolster. "Enerzijds om samen met de cliënten en vrijwilligers en dag te hebben waarin we onze tuinen aan de voorkant, maar ook de binnentuin willen schoonmaken. Daarnaast gaan we een terras maken aan de voorkant. We gaan ook bloemen en planten neerzetten om ons aangezicht meer uitstraling te geven. We zoeken vooral de binding en samenwerking met de buurt. Daarom zetten we ook een kraampje neer waar mensen iets vertellen over onze locatie, maar ook willen we proberen om eventueel nog wat vrijwilligers te werven." Zie www.nldoet.nl voor aanmelden voor klussen.

Meer berichten