Wethouder Joost van der Geest hielp mee in de keuken. Eigen foto
Wethouder Joost van der Geest hielp mee in de keuken. Eigen foto

Gorinchem leert koken met kliekjes

GORINCHEM  - In het kader van minder gft-afval bij het restafval organiseerde reinigingsdienst Waardlanden, in samenwerking met medewerkers van de gemeente Gorinchem, een nieuwe aflevering van de interactieve workshop 'Koken met Kliekjes'. In de keuken van Merewade Praktijkschool kwamen de nieuwsgierige bewoners samen.

Wethouder Joost van der Geest opende de avond. 'In Hoog-Dalem zijn we met een proef bezig om het scheiden van gft-afval te promoten', zei hij. 'We hebben daar bakjes uitgedeeld voor in de keuken met de bijbehorende composteerbare afvalzakjes. De voorlopige resultaten zijn bemoedigend. Daarom willen we ze binnenkort op grotere schaal gaan introduceren. Als u etensresten bij het restafval gooit, dan wordt het verbrand. Dat kost geld en is onnodig omdat gft-afval goed composteerbaar is. We zijn op de goede weg, maar we kunnen in de meeste huishoudens nog wat milieuwinst boeken. Vanavond alles over de mogelijkheden van kliekjes.'

Smakelijk gerecht bereiden

Na deze woorden ging chef-kok Louella Noorduyn-den Breejen aan de slag. Ze liet zien hoe je met producten die veelal in de afvalbak belanden nog een smakelijk gerecht kunt maken. Zo veranderde ze een restantje oud brood en een banaan in een heerlijke hartige taart. En een handvol overrijp fruit werd de basis voor een gezonde smoothie. Naast de keukentips werd informatie gedeeld over hoe we voedselverspilling kunnen voorkomen en hoe je op een verantwoorde manier keukenafval kunt scheiden.

Tasje met hulpmiddelen

Ook in de keuken valt nog heel wat winst te behalen, want we kopen en koken al snel te veel. Daarom kregen de bezoekers tot slot een tasje mee met handige hulpmiddelen, zoals een informatiebrochure met recepten, een snijplank en een notitieblok waar je, voordat je boodschappen gaat doen, een lijstje op kunt maken. Want met een beetje planning en afmeten spaar je het milieu èn houd je geld over in je portemonnee.

De wethouder, die ook meehielp in de keuken, deelde de smakelijke gerechtjes uit om te proeven. Daarna sloot hij de avond af: 'Eet smakelijk. En mocht u na deze avond toch nog voedselrestjes weg willen gooien, stop ze dan in ieder geval in de gft-bak.'

Meer berichten