De formatie vliegt op zaterdag 4 mei ook boven de gemeente Vijfheerenlanden. Foto: Vliegend Museum Seppe
De formatie vliegt op zaterdag 4 mei ook boven de gemeente Vijfheerenlanden. Foto: Vliegend Museum Seppe

Historische vliegtuigen 4 mei boven Vijfheerenlanden

VIJFHEERENLANDEN - In de avond van zaterdag 4 mei, tijdens Nationale Dodenherdenking, voeren historische vliegtuigen uit het Vliegend Museum Seppe een herdenkingsvlucht uit. De formatie bestaat uit een Tiger Moth, een Stearman, enkele Piper Cubs en een DHC-1 Chipmunk. De Tiger Moth en Stearman hebben daadwerkelijk in de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan als lesvliegtuig in respectievelijk Engeland en de Verenigde Staten. De vliegtuigen zijn te zien boven herdenkingsplechtigheden in onder meer Hei-en Boeicop, Leerdam, Vianen en Meerkerk. 

Na de bekende twee minuten stilte zwelt zatrdagavond het monotone geronk van vliegtuigmotoren langzaam aan en vliegt de formatie om 20:02 uur langs Kasteel Beverweert bij Werkhoven, als indrukwekkend eerbetoon aan Régis Charles Deleuze. Deze RAF-vlieger verongelukte op 25 februari 1945 in zijn Hawker Tempest V jager bij Werkhoven. De Stichting Régis Deleuze herdenkt ieder jaar op 4 mei zijn overlijden.

De Memorial Flight voert verder over herdenkingplechtigheden in; 20:06 uur Schalkwijk; 20:08 uur Vianen; 20:14 uur Hei-en Boeicop; 20:16 uur Meerkerk; 20:20 uur Leerdam.

Voor wie de indrukwekkende formatie wil zien opstijgen; de vertrektijd is rond 19:15 uur vanaf Breda International Airport (Seppe).

Luchtvaartmuseum in Breda

Vliegend Museum Seppe is een historisch luchtvaartmuseum, gevestigd op Breda International Airport (Seppe). De collectie, toegankelijk voor het publiek, bestaat uit meer dan tien vliegwaardige vliegtuigen.
https://vliegendmuseumseppe.nl/

Meer berichten