Met diverse acties hebben zij een bedrag van 9600 euro opgehaald voor een basisschool in Brazilië. (Foto: Eline Lohman)
Met diverse acties hebben zij een bedrag van 9600 euro opgehaald voor een basisschool in Brazilië. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Project Fortes Lyceum: 'Er komt heel wat bij kijken'

Leerlingen van het Fortes Lyceum in Gorinchem ronden deze week een project af waar zij maanden mee bezig zijn geweest. Met diverse acties hebben zij een bedrag van 9600 euro opgehaald voor een basisschool in Brazilië.

Door Eline Lohman

GORINCHEM – In 2017 is Wim Langens, directeur van de Gorcumse middelbare school, naar Brazilië geweest. Hij kwam in een zogenoemde favela bij de basisschool Tia Percilia in Rio de Janeiro. Een school uit Zweden sponsorde deze basisschool, zodat kinderen onderwijs konden krijgen en toegang tot het vervolgonderwijs. De leerlingenraad van het Fortes Lyceum had al een tijdje het idee om zich in te gaan zetten voor de Braziliaanse school, maar toen de sponsoring door de Zweedse school stopte, kwam alles in een stroomversnelling, vertellen Huda Ali, Jens Visser, Lee Roubos en Johan van der Zee van de leerlingenraad.

Johan: "In januari van dit jaar besloten we ons in te gaan zetten voor die school. Want we kregen het bericht dat de school op sluiten stond… We hadden het idee om een sponsorloop te gaan houden. Die hebben we tijdens de Koningsspelen gehouden." Jens denkt er met warme gevoelens aan terug. "Het heeft heel veel tijd gekost om die activiteit te organiseren, want er komt heel wat bij kijken, zoals het regelen van een vergunning, sponsorkaarten maken, kijken naar de verzekering en ondernemers uit de binnenstad langsgaan voor prijzen voor de loterij. Maar het is het waard geweest, want het was een fantastische dag!" Dat vindt Johan ook. "Ik was die dag spreekstalmeester en heb zelfs al pratend in de microfoon een ronde gelopen over de dijk. Ik vond het mooi om te zien dat leerlingen met minder motivatie toch meerdere rondjes hebben gerend. Iedereen deed goed mee."

Op 24 mei werd ook nog een loterij gehouden en er is een flessenactie gehouden door de leerlingen. Toen de groep het opgehaalde geld – het meeste kwam binnen via de sponsorloop – ging tellen, konden zij hun ogen niet geloven. Lee: "9600 euro hebben we opgehaald! Dat is veel meer dan we verwacht hadden. We dachten dat we een paar duizend euro op zouden halen, maar dit bedrag hadden we ons nooit kunnen bedenken. Het geld gaat allemaal naar de Braziliaanse school."

De vier leerlingen hebben met elkaar meer dan 200 uur besteed aan het project. Vrijwilligerswerk dat zij met liefde doen, vertelt Huda. "Ik doe mee aan dit project omdat de kinderen daar niet veel hebben. Niet eens een beetje toekomst, omdat ze de middelen niet hebben. Het is mooi dat wij als scholieren kunnen samenwerken om echt iets te doen voor anderen." Daar sluit Jens zich bij aan. "Om iemand te helpen, moet je een eerste stap zetten. Onze school heeft die stap gezet voor die basisschool. Dat geeft een goed gevoel. Misschien krijgen die kinderen straks wel een baan mede dankzij ons. Of kunnen ze uit de favela komen, dat zou helemaal geweldig zijn."

Meer berichten