Foto: Petra Kilwinger
Foto: Petra Kilwinger

Moedergans is gemeente te slim af

Ingezonden door Petra Kilwinger

GORINCHEM - Bij verschillende stadswateren in Gorcum zie je witte boerenganzen. Deze zijn van de gemeente en zij zorgen voor hen. Om te verhinderen dat er niet te veel ganzen komen, wat overlast veroorzaakt, wordt al jaren door de groenvoorziening getracht om de groei te stoppen door de eieren te schudden, ze weg te nemen en nepeieren er voor in de plaats te leggen. Hierdoor zien we niet zo vaak kleine boerengansjes, maar dit jaar wel.

Een moedergans was de gemeente te slim af. Ze had haar nest met eieren heel goed verstopt. Op vrijdag 31 mei kwam er een luid en blij gegak uit de bosjes. Beschuit met muisjes? Jawel, de volgende dag liepen er tien kleine boerengansjes in 't Lindelaantje.

En o, wat zijn ze schattig! Ze worden goed bewaakt door moeder en vader gans en een nanny, wat ook wel mag met een tienling! Ook de andere ganzen houden een oogje in het zeil. Maar ook oplettende Gorcumers. Een voorbijlopende mevrouw vertelde dat vader, moeder en nanny met negen kuikens al in het water waren, maar dat nummer tien op de kant achtergebleven was. Een kraai wachtte zijn kans schoon, maar deze mevrouw die toevallig in de buurt was hoorde het kuiken piepen, pakte het op en zette het in het water, zodat het snel naar zijn vader en moeder kon zwemmen en weer veilig was.

Bende van tien

De kleintjes groeien als kool en de schattige knuffelgansjes veranderen in de bende van tien; ze kibbelen met elkaar, vechten om een stukje gras of brood, luieren, knuffelen, eten en poepen.

Ze horen al helemaal in het stadsbeeld. Veel Gorcumers komen dan ook regelmatig langs om naar 'hun' ganzen te kijken, te tellen of ze er nog allemaal zijn, te zien hoe ze gegroeid zijn, maar ook om ze brood te geven. En dat mag af en toe best wel, maar helaas zit er soms ook beschimmeld of besmeerd brood tussen en dat is juist slecht voor ze.

Regelmatig bezocht

De afgelopen drie weken heb ik de ganzenfamilie regelmatig bezocht en gefotografeerd. Het is zo leuk om ze groot te zien worden. Een aantal mensen kom ik regelmatig tegen en zij hebben mij gevraagd een paar foto's naar de krant op te sturen. Bij deze!

Meer berichten