Bij het Dierenasiel Gorinchem komen ze wekelijks, zo niet dagelijks binnen: verwaarloosde dieren, die zomaar op een afgelegen plek of aan de kant van de weg zijn achtergelaten. (Foto: Eline Lohman)
Bij het Dierenasiel Gorinchem komen ze wekelijks, zo niet dagelijks binnen: verwaarloosde dieren, die zomaar op een afgelegen plek of aan de kant van de weg zijn achtergelaten. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Dierenasiel Gorinchem: meer dieren gedumpt in zomer

Bij het Dierenasiel Gorinchem komen ze wekelijks, zo niet dagelijks binnen: verwaarloosde dieren, die zomaar op een afgelegen plek of aan de kant van de weg zijn achtergelaten. Het vermoeden van beheerder Cora Rikkelman is dat zij niet meer voor de beestjes kunnen zorgen in de vakantieperiode en dat de dieren vervolgens gedumpt worden. Terwijl er genoeg alternatieven zijn voor wanneer je geen oppas voor je hond, kat of knaagdier kunt vinden in de zomer, volgens haar. Cora en de vrijwilligers van het Dierenasiel Gorinchem zijn dag in dag uit met de gedumpte dieren in de weer.

Door Eline Lohman

GORINCHEM – Noodgedwongen huizen de achtergelaten dieren in de vergaderruimte van het dierenasiel. Cora is druk bezig met het verzorgen van wat kittens die van de week binnengebracht zijn. De een heeft ontstoken oogjes, de ander is graatmager. De teller is inmiddels opgelopen tot 40, 50 gedumpte dieren deze zomervakantie. Tot nu toe. Dat aantal is hoger dan vorig jaar, vertelt Cora, al voedend en kroelend. 

"We zien dat veel dieren zijn achtergelaten. Er worden ook wel beesten naar het dierenasiel gebracht, maar er worden er ook behoorlijk wat gedumpt. Op afgelegen plekken treffen we zwaar uitgeputte dieren aan die veelal vermagerd zijn. Zoals een kitten die in het kanaal in Meerkerk gevonden is. Zij was heel mager en had veel vlooien. Het is dat iemand het beestje zag in het water… Er waren geen huizen in de buurt, dus dan is het vermoeden dat er enige moedwil bij zit. Verder hebben we veel konijnen en poezen binnen zitten die gedumpt zijn. De konijnen waren bijna niet herkenbaar als konijn, zo erg."

Cora denkt dat ze wel weet hoe het komt dat juist in de zomer meer dieren achtergelaten worden. "Ik denk dat het een opstapeling is: mensen hikken al een tijdje tegen de verzorging van een dier aan, of de kinderen willen ze niet meer verschonen. En op het moment dat ze op vakantie gaan, is dat misschien de druppel." Ook al heeft Cora er wellicht een verklaring voor, begrijpen doet ze het toch niet helemaal. "Dit is ernstig, het achtergelaten van dieren, zeker als je ziet dat ze vaak in heel slechte gezondheid verkeren als ze bij ons binnenkomen. Van de week waren er nog allerlei kittens in Gorinchem gedumpt. Dat kan toch gewoon niet?"

De beheerder van het Gorcumse dierenasiel doelt met dat laatste ook op de mogelijkheden die er zijn voor huisdieren. "Het krijgen van jonge dieren kun je voorkomen door ze te laten castreren. Ga je op vakantie, dan zijn er dierenpensions. Een andere oplossing kan zijn dat je hulp krijgt van iemand uit de buurt: 'jij past op mijn huisdier tijdens de vakantie, ik op de jouwe'. Dat idee. Verder zijn er instanties die bijvoorbeeld oudere mensen selecteren die op dieren kunnen passen. Voor jezelf zoek je  een leuke plek voor op vakantie, maar die plek moet er net zo goed voor je huisdieren zijn, vind ik."

Komt een achtergelaten beestje binnen bij het dierenasiel, dan komen de vrijwilligers gelijk in actie. "De infuussets liggen klaar, net als speciale voeding en vitaminen en we ontvlooien en ontwormen de dieren. Met de bedoeling dat ze op termijn weer een huisje krijgen. Ze moeten medisch weer lekker in hun vel zitten, dan kun je hun karakter zien en weet je bij wat voor soort iemand je een dier het beste kunt plaatsen."

Cora Rikkelman onderstreept het belang van er goed over nadenken voor je een huisdier neemt. Daarom wijst het Dierenasiel Gorinchem ook op onder meer de financiële kant van een dier nemen, zodat teleurstellingen voor een baasje en het huisdier voorkomen kunnen worden.
 

Meer berichten