Er komen twee windmolens voor het opwekken van windenergie.
Er komen twee windmolens voor het opwekken van windenergie.

Windpark Groote Haar stap dichterbij

GORINCHEM - Goed nieuws voor Energiecoöperatie de Knotwilg en Eneco. De door hen aangevraagde SDE+ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) voor windpark Groote Haar in Gorinchem, is toegekend. De realisatie komt nu snel dichterbij. Energiecoöperatie de Knotwilg en Eneco trekken samen op bij de bouw van het windpark en worden ieder voor de helft eigenaar.

Het windpark wordt gerealiseerd bij bedrijventerrein Groote Haar. Gemeente Gorinchem werkt aan de duurzame ontwikkeling van dit gebied. Zo is er op het terrein straks veel groen en water wat zorgt voor een aangename en mooie werkomgeving. Van bedrijven wordt verwacht dat zij hun dak(en) beschikbaar stellen voor het opwekken van zonne-energie en er komen twee windmolens voor het opwekken van windenergie.

Samenwerking Energiecoöperatie de Knotwilg en Eneco

Energiecoöperatie de Knotwilg (Alblasserwaard en Vijfheerenlanden) en Eneco ontwikkelen samen de windmolens voor Windpark Groote Haar. Minimaal 10% van de groene energie die hier straks wordt opgewekt, is bestemd voor bedrijven op het toekomstige bedrijventerrein. Alle partijen willen met de bouw van het windpark een boost geven aan de energietransitie en een groene omgeving. De SDE+ subsidie van de overheid is weer een belangrijke stap op weg naar de realisatie van het windpark. Zoals het er nu naar uitziet kan begin 2020 het definitieve besluit worden genomen om te bouwen.

Inwoners en ondernemers kunnen investeren in windpark

Energiecoöperatie de Knotwilg wordt straks voor de helft eigenaar van de windmolens. Het bedrag dat nodig is voor de bouw van de molens, leent de Energiecoöperatie van haar leden. Dat zijn inwoners en ondernemers in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Wanneer zij de Energiecoöperatie geld lenen, ontvangen ze een aantrekkelijk rente over het ingelegde bedrag.

Start derde leningsronde voor voorbereidingen

In september start de derde leningsronde voor Windpark Groote Haar. Het geld dat in deze fase wordt geleend, besteedt Energiecoöperatie de Knotwilg aan de voorbereidingen voor de bouw van het windpark (de Knotwilg draagt voor 50 procent bij aan alle kosten). Omdat de komst van het windpark nog niet 100% zeker is, geldt in deze fase nog een risico-opslag van 10 procent. Dit houdt in dat elke inleg met 10 procent wordt verhoogd. Dus bij een inleg van bijvoorbeeld 500 euro wordt 550 eur uitgekeerd (buiten de rente: 2 procent tijdens de bouw en 5 tot 6 procent als de molens stroom leveren).

Lid worden

Ook investeren in duurzame energie van Windpark Groote Haar, maar nog geen lid van Energiecoöperatie de Knotwilg? Lid worden, kan eenvoudig via de website https://www.energiecooperatiedeknotwilg.nl/meedoen/. Opgeven als belangstellende kan ook. Je wordt dan op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. Op de website staat meer informatie over Windpark Groote Haar en de leningsvoorwaarden. Of volg de Knotwilg op Facebook

Meer informatie of inlichtingen over dit onderwerp: bel of mail Irma Schouten, Energiecoöperatie de Knotwilg, 06 24 990 219

Meer berichten