Renate van den Dobbelsteen bij de mini-bieb. (Foto: Eline Lohman)
Renate van den Dobbelsteen bij de mini-bieb. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Mini-bieb in Dokter Bauerstraat

De Gorcumse Renate van den Dobbelsteen is een mini-bieb gestart pal voor haar huis in de Dokter Bauerstraat 25. Het kleurrijke kastje staat vol met tientallen boeken, die mensen kunnen lenen, ruilen of brengen.

GORINCHEM – Drie jaar geleden is Renate slechtziend geworden en dat betekende onder meer dat zij geen 'gewone' boeken meer kan lezen. Maar zij had er wel heel veel in haar bezit. "Ik wist niet wat ik ermee moest doen, want ik kon zelf alleen nog maar grootletterboeken lezen. Mijn boeken weggooien kan ik niet over mijn hart verkrijgen."

Toen Renate hoorde over een mini-bieb, was het idee voor een versie in de Dokter Bauerstraat geboren. "Via Facebook heb ik er nog aardig wat boeken bij gekregen. Momenteel staat er zo'n 50 boeken in het kastje. Voorleesboekjes voor de allerkleinsten, boeken voor grotere kinderen en voor volwassenen. Alleen voor kinderen van 10 jaar en ouder, dus pubers, is er nog niet zoveel aanbod. Maar ik kan voorlopig vooruit met alle boeken." Het is een bewuste keuze van de Gorcumse om iets te doen voor een ander. "Ik kan de buurt helpen en de boeken komen op een goede plek terecht. Zo heb ik een mooie bestemming voor mijn boeken, maar ik vind het ook fijn dat mensen met bijvoorbeeld een lager inkomen, voor wie boeken kopen toch een hoop geld kost, gratis de mogelijkheid hebben om boeken te lezen. Maar ook om meer te delen met elkaar. Spullen worden tegenwoordig zo gemakkelijk weggedaan en op deze manier krijgen boeken een tweede leven. Je maakt er een ander weer blij mee omdat hij of zij dan weer kan lezen."

Het kastje stond er niet zomaar. Toen de boeken er eenmaal waren, moesten ze nog uitgestald worden. Renate ging diverse kringlopen langs en vond uiteindelijk bij de kringloop in Dordrecht het perfecte kastje. "Het was best een zoektocht. Het kastje moest niet te groot zijn, moest deurtjes hebben en het liefst ook planken. Gelukkig heb ik het gevonden. Zelf heb ik, samen met mijn man, een achterkant en een dakje gemaakt. Ook hebben we zo goed mogelijk de kieren afgekit, voor wanneer het regent. En dat allemaal in de bloedhitte… Maar ik vind het hartstikke leuk en ben heel trots op de mini-bieb!"

Die werd vorige week in gebruik genomen. Renate zegt dat er al direct animo was voor haar initiatief. "De buurkinderen gingen gelijk al een boek lenen. Maar goed, ik sta ook weer niet de hele dag voor het raam om te kijken hoeveel mensen er al gebruik maken van de mini-bieb. Ik heb al veel enthousiaste reacties ontvangen – de mensen uit de buurt vinden het een erg leuk idee. Iemand zei: 'wat fijn dat je in de goedheid van de mens gelooft'. Ja, het is een risico want iemand kan het hele kastje wel leegtrekken, maar ik vond het idee te leuk om het niet te doen." Boeken brengen, lenen en ruilen kan altijd.

Meer berichten