Er worden vrijwilligers gezocht. (Foto: Privé)
Er worden vrijwilligers gezocht. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Stoomsleepboot Jan de Sterke zoekt vrijwilligers

GORINCHEM - De Stoomsleepboot Jan de Sterke uit Gorinchem werd in 1913 gebouwd te 's- Gravenhage en vaart nog met een originele, 2-cilinder stoommachine.

De stoom die deze machine gebruikt, wordt geleverd door de stoomketel, een zogenaamde Schotse Ketel. De originele ketel is vanwege de slechte staat in 1973 vervangen door de huidige stoomketel. Deze wordt kolengestookt en verwarmt daarmee ca. 2500 liter water. De stoomsleper heeft in het verleden andere namen gehad. In 1913 heette zij 'Snel'. Vanaf 1949 "Mariëtte"en van 1977 tot 1996 heette zij 'Hendrina II'.

Sinds begin 1995 is de Hendrina II in eigendom bij de Gorcumse Stoomboot Stichting 'De Compound', die haar op 6 december 1996 de naam 'Jan de Sterke' gaf. Onder die naam is zij sinds 2003 geregistreerd als Varend Monument. De thuishaven van de boot is Gorinchem. De vaste ligplaats is in Gorinchem, op de Linge onder de molen aan de Ondervloed. In de wintermaanden overwintert de boot in de Lingehaven, bij de sluis. De boot wordt in de vaart gehouden door vrijwilligers, aangesloten bij de Stichting Jan de Sterke en is op evenementen in binnen- en buitenland een graag geziene gast. 

In 2013 vierde de Jan de Sterke haar 100-jarig bestaan. Dit jaar is zij alweer 106 jaar en de vrijwilligers doen er alles aan om de boot  in de vaart te houden. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk om de boot in goede conditie te houden. Daarom wordt er iedere dinsdag onderhoud aan de boot gepleegd. Wij zijn dringend op zoek naar vrijwilligers die ons leuke, enthousiaste team willen komen versterken. Mensen met kennis van oude techniek, interesse in de stoomvaart en die tijd beschikbaar hebben, zijn hierbij van harte uitgenodigd om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Wij zoeken met name kapiteins (groot vaarbewijs noodzakelijk)en machinisten, maar matrozen zijn ook meer dan welkom.  Onze vrijwilligers hebben ieder hun specifieke kennis en het is belangrijk dat deze kennis wordt overgedragen aan de jongere generatie, zodat de boot kan blijven varen. Maar omdat het voor jongeren nauwelijks haalbaar is (vanwege studie, werk, gezin, etc.) om vrijwilliger bij ons te worden en wij de boot wel varende willen houden, doen wij hierbij een oproep aan schippers die bijvoorbeeld net met pensioen zijn en toch af en toe willen varen en ons willen helpen met het onderhoud aan de boot. 

Er wordt zoveel tijd en energie in gestoken en de boot mag echt niet verloren gaan. Er zijn door soortgelijke problemen al boten door verkoop naar het buitenland verdwenen of op de sloop terecht gekomen. Wij willen onze prachtige, historische boot 'Jan de Sterke' hiervoor behoeden. Er zijn in Nederland nog maar een paar boten die op kolen varen en dit prachtige stukje techniek willen wij voor de toekomst veilig stellen. Voor de huidige, maar ook voor de toekomstige generaties. 

Voor vragen over de vacatures, kunt u een mail sturen naar: info@jandesterke.nl. Of komt u langs bij één van de maritieme evenementen waar wij bij aanwezig zijn. Kijkt u voor de agenda op: www.jandesterke.nl.

Meer berichten