De schoonmaakactie vorig jaar in de Woelse Waard leverde een berg zwerfafval op, hoofdzakelijk plastic. (Foto Piet Gerssen)
De schoonmaakactie vorig jaar in de Woelse Waard leverde een berg zwerfafval op, hoofdzakelijk plastic. (Foto Piet Gerssen) (Foto: Piet Gerssen)

Schoonmaakactie in Gorinchem tegen Plastic Soep

"Iedereen kan een steentje bijdragen tegen de Plastic Soep in oceanen, zeeën en rivieren. Bijvoorbeeld door gewoon in je eigen woonomgeving even goed rond te kijken of er plastic zwerfafval ligt en dat even op te ruimen. We haken zaterdag 21 september daarom aan bij de Earth Clean Up Day 2019 met een schoonmaakactie in onze eigen stad vanaf de Lingehaven. Iedereen kan iets doen. Alle beetjes helpen."

GORINCHEM - Lloyd D'Rose van Gorcum Actief heeft het initiatief genomen aan te sluiten bij de wereldwijde Earth Clean Up Day. ,,Er zijn tal van initiatieven wereldwijd en in Nederland, maar Gorinchem is nog een 'witte vlek'. Daar willen we iets aan doen. Deze actie is ook bedoeld om aandacht te vragen voor een betere publieke instelling ten opzichte van zwerfvuil zodat we om te beginnen onze eigen woonomgeving schoon houden." Gorcum Actief organiseert deze schoonmaakactie speciaal gericht op afval waaruit de plastic soep bestaat: Plastic, blik, kunststof draden en touwen. ,,We hebben oranje vuilniszakken. Het is de bedoeling zwerfafval in te zamelen dat geschikt is voor hergebruik," aldus mede-organisator Annemarie Pie.

Gorcum Actief maakt nu een start met het Earth Clean Up Day-gebeuren. ,,Het is kort dag, realiseren we ons, maar je moet ergens beginnen," aldus Everdien Hamann. ,,We hopen dat ook andere organisaties en/of individuelen zich aansluiten, want de plastic soep is een wereldwijd en groot probleem, ook in de Noordzee, ook in de Waddenzee en ook in onze rivieren. Nederland produceert naar verhouding het meeste afval van Europa." Deelnemers aan de Earth Clean Up Day verzamelen zich zaterdag 21 september om 9.00 uur bij de trappen van de Lingehaven. Daar staan oranje vuilniszakken en afvalgrijpers klaar en wordt het afval na afloop ca. 12.00 uur bij elkaar gezet zodat Waardlanden het kan komen ophalen. Plastic afval uit de eigen omgeving kan in de grijze kliko-container of in een afvalbak van de gemeente gedeponeerd worden.

Meer berichten