Rebecca, Geertje en Carlijn uit klas 3A met alle briefkaarten die inmiddels onderweg zijn naar El Paso. (Foto: Privé)
Rebecca, Geertje en Carlijn uit klas 3A met alle briefkaarten die inmiddels onderweg zijn naar El Paso. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Camphusianum steunt El Paso

GORINCHEM - Nederland viert 75 jaar bevrijding en vrijheid. Echter, er vinden over de gehele wereld tal van incidenten plaats die ons het gevoel geven dat vrijheid voor iedereen verder is dan ooit. De recente moord in Amsterdam op een advocaat is daarvan een schrijnend voorbeeld. Veel docenten op het Gymnasium Camphusianum spreken met hun leerlingen over dit soort gebeurtenissen, gelukkig niet alleen over de nare maar ook over de positieve dingen die plaatsvinden.

Afgelopen week behandelde Wendy Dean, docent Engels aan het Camphusianum, de meest recente schietincidenten in de Verenigde Staten in haar lessen. In het bijzonder de aanslag die plaatsvond in een Walmart in El Paso, Texas. Een blanke man betrad de winkel en ging op zoek naar mensen uit Mexico en doodde vervolgens 22 onschuldige mensen. Hij vermoordde hen simpelweg omdat zij Mexicaans waren.

Dan zijn er de woorden van een president die angst, haat en geweld oproepen. Met als resultaat een golf van haat van blanke Amerikanen die de Verenigde Staten overspoelt en het geweld tegen (gekleurde) minderheden legitimeert. Veronica Escobar, een lid van het Amerikaanse Congres uit El Paso, verscheen onlangs op de televisie en zei dat de opmerkingen van Donald Trump hatelijk zijn en dat zijn woorden geweld leiden.

Mevrouw Dean, Amerikaans staatsburger, kwam onlangs op het mediaplatform Reddit een oproep tegen van een aantal docenten uit El Paso. Zij uitten de wens om voor hun leerlingen van twee verschillende basisscholen positieve woorden te mogen ontvangen. Zij willen hun leerlingen laten zien dat zij niet bang hoeven te zijn en dat er mensen zijn in de wereld die aan hen denken en die van hen houden zoals ze zijn.

"Ik besloot dat we ons niet zomaar moeten neerleggen bij wat Trump doet en zegt en waar Escobar bang voor is. We kunnen woorden ook gebruiken om positieve signalen af te geven, ook al heb je soms het gevoel dat je in je eentje niet veel kan uitrichten. Maar ook een kleine daad kan soms mensen hun leven doen veranderen." , aldus mevrouw Dean.

Mevrouw Dean geeft les aan ongeveer 250 leerlingen en na haar les over vrijheid vroeg zij telkens of de leerlingen bereid waren om een briefkaart te sturen naar de kinderen in El Paso. "Telkens weer was het enthousiasme van de kinderen overweldigend en hartverwarmend.", verklaarde zij. Inmiddels zijn er zo'n 200 briefkaarten onderweg naar El Paso met liefdevolle, ondersteunende en hoopvolle boodschappen over een toekomst met acceptatie voor wie we zijn en vrijheid voor een ieder. Margaret Meade heeft eens gezegd: "Twijfel er niet aan dat een kleine groep, bedachtzame, toegewijde burgers de wereld kan veranderen." Ook jij kan je steentje bijdragen aan verandering!

Meer berichten