Anneke van Wijk in de gymzaal op het Fortes Lyceum. (Foto: Eline Lohman)
Anneke van Wijk in de gymzaal op het Fortes Lyceum. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Tacoyo is een hit in Gorinchem

Toegegeven, bijna niemand weet waar Anneke van Wijk het over heeft als zij zegt dat ze lessen Tacoyo geeft, maar desondanks was er gelijk heel veel animo voor de inspannende en tegelijkertijd ontspannende lessen van Anneke, die zij geeft in de gymzaal van het Fortes Lyceum aan de Wijdschildlaan.

Door Eline Lohman

GORINCHEM – Het is maandagavond. Anneke legt wat matjes neer in de gymzaal, poetst nog een vlekje van de vloer en is klaar voor haar allereerste 'echte' Tacoyo-les. Hiervoor gaf zij al twee inloopproeflessen. Zeker de eerste keer zal Anneke niet snel vergeten. "Mijn man was meegekomen, want hij zei: 'als er niemand komt, dan heb je in ieder geval één deelnemer en is het niet zo zielig voor je'. Maar er kwamen maar liefst 28 mensen! Ik wist echt niet wat ik zag. De maandagavond daarop ook, toen kwamen er 42 dames en heren."

Anneke is in 1993 afgestudeerd aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Tilburg en sindsdien richt zij zich op sport; sinds maart 2018 met haar eigen bedrijf: Fit met Anneke. Zij besloot dat het tijd was om Gorinchem kennis te laten met Tacoyo, waarbij je inspanning combineert met ontspanning. Je doet series van een aantal oefeningen, allemaal zonder apparaten, tenzij je kleine gewichtjes meetelt. Even beweeg je heel intensief, daarna rustiger. De slogan van Tacoyo is niet voor niets 'move your body, relax your mind'.

Anneke stopt haar enthousiasme voor Tacoyo niet onder stoelen of banken. Ze vindt het geweldig om te beoefenen en is trots als een pauw dat dit nu voor meer mensen geldt. "Ik denk dat er zoveel animo voor is omdat het nieuw is. Mensen zijn nieuwsgierig naar wat Tacoyo is. Bootcamp kennen ze bijvoorbeeld al van naam, Tacoyo niet. Sommige mensen denken dat het een automerk of eten is, haha. Er is behoefte aan in Gorinchem, dat blijkt wel. Mensen hebben er ook echt baat bij. En je doet het op leuke muziek, uit de Top2000, dat spreekt mij ook aan. Het is heel anders dan andere sport- of danslessen."

De enthousiaste Anneke had de wens om na de proeflessen met minstens zeven mensen te starten, maar dat werden er al snel meer dan 30. Voor haar reden om gelijk de groep te splitsen en mensen of om 19.00 uur te laten beginnen, of gelijk daarna om 20.00 uur. "Geweldig dat het zo aanslaat. Als het aan mij ligt, komen er nog meer avonden bij. Of ochtenden, het is maar net waar mensen behoefte aan hebben." De lessen vinden met uitzondering van de schoolvakanties  elke maandagavond plaats. Er is keuze uit betalen per blok of per losse les. Een gratis proefles is altijd mogelijk. Zie voor meer informatie de website fitmetanneke.nl.
 

Meer berichten