Volop gezelligheid tijdens de Ouderkamer. (Foto: Eline Lohman)
Volop gezelligheid tijdens de Ouderkamer. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Ouderkamer in De Rozenobel slaat aan

De Ouderkamer in buurthuis De Rozenobel in Gorinchem is een succes. De activiteit vindt nu een half jaar plaats, elke maandagmiddag en heeft als belangrijkste doel elkaar ontmoeten.

Door Eline Lohman

GORINCHEM – Een groep van zo'n tien vrouwen zit gezellig bij elkaar in de huiskamer in De Rozenobel. Iedereen zit met elkaar te praten, over allerlei onderwerpen. Ook zijn er gastvrouwen aanwezig, die koffie en thee schenken. Het is duidelijk: de Ouderkamer voorziet in een behoefte. Er is een vrije inloop en alle vrouwen, uit alle wijken van Gorinchem, kunnen langskomen voor een praatje.

Het is een 'nieuw oud' initiatief, vertelt coördinator Nina Euser. "In een iets andere versie heeft de Ouderkamer in het verleden 15 jaar lang gedraaid in Gorinchem. Dat is toen gestopt, om financiële redenen. Een half jaar geleden zijn we weer opnieuw  begonnen met dit initiatief. Want iedereen vond het erg dat het weg was. Mensen klampten me geregeld op straat aan met de mededeling dat ze het zo jammer vonden dat de Ouderkamer niet meer bezocht kon worden. Dus is er een half jaar geleden een doorstart gemaakt."

Dat was nadat de gemeente Gorinchem gepeild heeft of er nog behoefte was aan de Ouderkamer. Die bleek er zeker te zijn, volgens opbouwwerker Ayse Cosar. "We merken dat De Rozenobel echt een buurtfunctie heeft. Bij de Ouderkamer komen sleutelfiguren uit de wijk. Maar ook komen er bijvoorbeeld mensen die eenzaam zijn. Het is mooi om te zien dat er al vriendschappen zijn ontstaan. Sommige vrouwen gaan ook buiten de maandagmiddagen met elkaar om."

De Ouderkamer vindt elke maandag plaats van 12.30 tot 14.30 uur. Nina: "Het is niet verplicht om te komen – je kunt elke week komen, of eens in de paar weken. Ook kunnen vrouwen hun kinderen meenemen. Ontmoeting staat centraal bij de bijeenkomsten. Er ontstaan ook nieuwe ideeën en activiteiten en af en toe komen er thema's naar voren waar we het met elkaar over hebben. Er worden ook veel ervaringen uitgewisseld, bijvoorbeeld over tradities. Vaak blijkt dat er meer overeenkomsten in culturen zijn dan mensen dachten. En als iemand een probleem heeft, dan kunnen we haar doorsturen naar andere partijen. Bijvoorbeeld wanneer er taalproblemen zijn of problemen met de financiën. We praten echt niet alleen over de aanbiedingen van de supermarkt, zoals eerder mensen nog wel eens dachten."

Ayse vindt het als opbouwwerker mooi om te zien dat de Ouderkamer zo aanslaat. "Toen ik hier een jaar geleden begon, wisten veel mensen nog niet dat dit een buurtcentrum is. Nu is er veel meer bekendheid en dat merk je ook tijdens de wekelijkse Ouderkamer."

Bezoekster Aysun (51) is blij dat de Ouderkamer er weer is. "Voor de sociale contacten. Toen de Ouderkamer in het verleden wegviel, was ik ook mijn contacten kwijt. Je probeert wel bij elkaar te komen, maar het kwam er steeds niet van. Nu ontmoet ik weer andere dames."

Meer berichten