Wim den Besten met twee van zijn werken. (Foto: Eline Lohman)
Wim den Besten met twee van zijn werken. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Wim den Besten exposeert vogelfoto's

De vogelfoto's van Gorcumer Wim den Besten zijn te zien tijdens zijn allereerste solo-expositie bij boekhandel De Mandarijn in het centrum van Gorinchem. De opening vindt plaats op zaterdag 19 oktober om 11.00 uur.

Door Eline Lohman

GORINCHEM – Wim den Besten laat een grote foto zien van een papegaaienduiker. Daarnaast ligt een plaat van een grutto. "De vogels op mijn foto's komen allemaal in Nederland voor, op één na," vertelt Wim over de 30 foto's die te zien zullen zijn bij de foto-expositie. Een ijsvogel, zwaan, lepelaar, zwarte specht, sperwer, bergeend, buizerd – de verscheidenheid is groot en de liefde voor vogels en fotografie spat ervan af. "Ik wilde graag een keer exposeren. Dit wordt mijn eerste solo-expositie. Ik heb wel een keer samen met anderen geëxposeerd op het gemeentehuis. De Mandarijn heeft veel boeken over vogels, dus dit is de ideale locatie om mijn foto's aan het publiek te laten zien."

Het zijn allemaal beelden die de Gorcumer in de afgelopen vier, vijf jaar heeft gemaakt. Vooral ook in en om Gorinchem; Wim is geregeld in de natuur in de regio te vinden om lekker aan de slag te gaan met zijn camera. Hij noemt de regio een 'rijk gebied' als het gaat om vogels. Vogelfotografie is een van de stokpaardjes van Wim. "Ik vind vogels prachtig – of ze nu zitten of vliegen, je kunt er fantastische plaatjes van schieten. Mijn vader was ook echt een liefhebber van vogels. Ik ben fysisch geograaf en van daar uit is mijn passie voor de natuur ontstaan. Daarnaast ben ik al sinds mijn 12e aan het fotograferen. Het mooie hiervan is dat je alles om je heen vergeet wanneer je fotografeert. Je bent alleen maar bezig met datgene dat je op de gevoelige plaat vastlegt. Neem nu een wilde eend in vlucht. De kleuren die je ziet, zijn prachtig."

De opening van de expositie wordt zaterdag verricht door Alex Willemsen. Iedereen is welkom om de opening bij te wonen. De foto's en kaarten die Wim aan het publiek te zien, zijn ook te koop. Maar dat is niet het primaire doel van exposeren, benadrukt hij. "Ik doe het puur omdat ik het mooi vind om mijn werk te laten zien aan mensen. Ik hoop dat mensen meer oog voor de natuur krijgen en de tijd nemen om ervan te genieten. Het gaat bij vogelfotografie om hoe je observeert. Je gaat rustig zitten en dan komen de vogels vanzelf op je af. Daarvoor hoef je niets in de natuur te verstoren. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt." De expositie van Wim den Besten in boekhandel De Mandarijn is nog tot en met 30 november te zien.

Meer berichten