Verslag ronde vier schaakclub De Giessen en Linge

REGIO - Op dinsdag 8 oktober werd de vierde ronde van de interne competitie van schaakclub De Giessen en Linge gespeeld.

Jaco Vonk moest het deze keer met wit opnemen tegen Hans Karelse. Hij haalde een oud openingsgambiet van stal. Het leverde hem nu actief spel en ruimtevoordeel op. Jaco zette zijn stukken ook net handig neer en kon een beslissende aanval tegen de zwarte koning opzetten met een batterij gericht op h7 ondersteund door witte paarden, zodat het zwarte verdedigingspaard op f6 overbelast raakte en Jaco de partij kon beslissen.

Bram Capelle speelde tegen Henk Boot. De opening die ze nu speelden, was wel eens eerder op het bord geweest en Bram had zijn lesje beter geleerd dan Henk, die noodgedwongen op de 10e zet een pion offerde en daar maar beperkte compensatie voor kreeg. Toch verdedigde Henk zich taai en werd tijdens het hergroeperen van de witte stukken het voordeel weer kleiner. Toen Bram een gaatje in Henk's stelling bespeurde offerde hij een paard tegen pion en dwong Henk vervolgens de kwaliteit terug te geven. De stelling was messcherp en Henk zorgde voor een luchtgaatje voor zijn koning. Bram drong met een witte toren binnen op d6 en dat zag er optisch wel dreigend uit, maar Henk profiteerde optimaal door met zijn dame een witte toren op c3 te slaan, omdat Bram overzien had dat de pion op b2 deze toren eigenlijk niet "dekte". Want ook Bram had een zwakke laatste rij: op b2xc3 zou ondekbaar mat volgen met Tb1++.

Tegengestelde rokkades

Martijn Stam moest het opnemen tegen Louis Rutgers. Met tegengestelde rokkades leek het een vrij dichtgeschoven stelling te worden. Louis manoevreerde echter handiger, won eerst één stuk, later nog een tweede en omdat Marcel zichzelf bovendien meer tijdnood bezorgde dan nodig was (hij vergat enkele malen na zijn zet de klok in te drukken), was de winst van Louis logisch.

Arjan Uittenbogerd speelde tegen André van Wingerden. Het zag er allemaal voor uw verslaggever erg tactisch uit en André raakte ergens een pionnetje kwijt en Arjan won uiteindelijk de partij.

Na eerdere ongelukkige nederlagen moest Tony Else het met zwart opnemen tegen Chris Tromp. Er ontstond een eindspel van beiderzijds toren, loper en pionnen, waarin Tony enkele zwakke pionnen van wit kon veroveren. Zeker toen wit zijn loper moest geven, was de enige vraag of Tony, inmiddels in forse tijdnood, het eindspel toch kon winnen binnen de resterende tijd. Dit deed hij met verve en won dus.

Pionnenstorm

Wim Rietveld trad aan tegen Henk van der Hoek. Henk speelde het actief en verhinderde de witte rokkade. Hoewel Wim een flinke pionnenstorm tegen de zwarte koning opzette, hield Henk de stelling voor zijn zwarte koning goed gesloten en drong aan de andere kant binnen op de damevleugel. Toen hij daarbij ook een vrije a- en b-pion kon creëren, was de zwarte overwinning een feit.

Verder waren er overwinningen voor Mark Couwenberg, Ernst Delwel, Bert van Hees, Bert van Geldere, Ton Lodder en Rob van Driel.

Meer berichten