De harde wind maakte het met name op de dijken en in de open polder extra zwaar. Eigen foto
De harde wind maakte het met name op de dijken en in de open polder extra zwaar. Eigen foto

20ste Vestingstadloop met record-aantal deelnemers

WOUDRICHEM – De 20ste Vestingstadloop in Woudrichem telde zaterdagmiddag maar liefst 375 deelnemers, waarvan het grootste deel op de halve marathon startte. Blije gezichten dus bij de organisatie, die niet alleen feestje te vieren had vanwege de 20ste uitvoering in Woudrichem, maar ook vanwege het 35e Blankers en Van Vark Altena Road Circuit.

De meeste deelnemers hebben echter weinig meegekregen van dit alles. Dat had vooral te maken met de loodzware omstandigheden. Het had de nacht voor de wedstrijd en zelfs nog op zaterdagochtend behoorlijk hard geregend, waardoor vooral het gedeelte in het Almbos bijzonder zwaar was. En dan was er ook nog de harde wind, die het met name op de dijken en in de open polder nog eens extra zwaar maakte. Gelukkig hadden de meeste daar ook wel weer begrip voor, want het was tenslotte een echte herfstwedstrijd. En dan zijn deze omstandigheden te verwachten.

Spanning

Bij de wedstrijd over 21 kilometer zat de spanning in de eerste 12 kilometer. Al in de eerste kilometer was het Lars Cazander die meteen flink doortrok en met uitzondering van Leendert van der Lugt iedereen meteen al op flinke achterstand zette. Leendert van der Lugt dichtte het kleine gaatje vrij snel, waarna hij zich meteen aan kop nestelde. Lang duurde dat niet, want het was opnieuw Cazander die een klein gaatje wist te slaan.

Van der Lugt kwam opnieuw terug en stelde zijn tegenstander voor om samen te werken, met het idee een mooie tijd te realiseren. Cazander antwoordde daar weinig trek in te hebben, waardoor een kat-en-muisspel volgde. Bij een volgende versnelling na 12 kilometer, waarbij de lopers de wind vol van voren kregen, sloeg Cazander een definitief gaatje. De uiteindelijke achterstand van Van der Lugt op de finishlijn zou 34 tellen zijn.

Achterstand van 9 minuten

Henk van der Stelt uit Hank, die als derde over de streep kwam en won bij de mannen 35+, had een achterstand van maar liefst 9 minuten. Arik Burghout, vierde en derde bij de senioren, zat daar weer bijna 2 minuten achter.

Ciska Hensen kwam als eerste vrouw over de streep in 1.29.43. Tweede en eerste bij de seniorenvrouwen werd Amber Bongertman in 1.35.26. Emmy Vink van de organiserende vereniging kwam als derde vrouw over de streep in 1.36.37.

Meer berichten