Interne competitie en teamwedstrijden schaakclub de Giessen en Linge

REGIO - Jaco Vonk bestreed in ronde 7 koploper Louis Rutgers op originele wijze. Een bekend gambietje in de opening leidde tot een flink aantal opeenvolgende pionzetten van wit, liefst 12 zetten achter elkaar! Het was niet onmiddellijk duidelijk of we hiervan van een record mogen spreken. In ieder geval was het duidelijk een partij die niet volgens gebaande paden verliep. Louis voelde zich genoodzaakt een stuk tegen twee pionnen te offeren, kreeg daarvoor onvoldoende compensatie en Jaco won. Een verrassende uitslag was de winst van Ton Lodder op Hans Karelse. In een partij met wisselende kansen en wisselende materiaalverhoudingen. Hoewel Ton aan het eind via een vork materiaal verloor, had hij als troef twee vrije randpionnen. Het bleek voor Hans niet mogelijk die beiden af te stoppen. Een tweede verassende uitslag was de winst van Henk van der Hoek op Eddy Korevaar. Hoewel Eddy eerst veel beter stond, raakte hij de draad kwijt en verloor.

In ronde 8 was het topduel de wedstrijd tussen Henk Boot en Hans Karelse. Ook nu werd het een interessant gevecht, waarin Henk het betere van het spel had en Hans zich moest beperken tot verdedigen. Rond de 20e zet besloot Henk de stelling in het centrum te openen en kwamen er allerlei tactische motieven in de stelling. Uit meerdere mooie mogelijkheden koos Henk niet de allersterkste voortzetting en durfde geen pionwinst te accepteren, maar had niet goed ingeschat dat Hans niet al te veel dreigingen had. Hans repositeerde uiterst adequaat en als een duveltje uit een doosje kwamen zijn stukken uit de verdediging naar voren en moest Henk zelfs kwaliteitsverlies accepteren en vervolgens de partij. Hans heeft nu zowel Jaco als Henk een nederlaag toegebracht! Jeroen Brandsma kreeg mooie mogelijkheden tegen Henry Houweling, maar toen hij een tweetal zetten omdraaide, verloor hij een stuk tegen een pion. Jeroen had daarvoor zeker wel wat compensatie en speelde zo actief mogelijk, won op een gegeven moment nog een pionnetje, maar Henry hield het hoofd koel en kon zo een mooie overwinning noteren. Eddy Korevaar nam het op tegen Chris Tromp en kwam heel mooi te staan door een penning die hem een kwaliteit opleverde, terwijl hij ook al een pionnetje meer had. Hoewel Chris probeerde met actief spel nog zand te strooien in Eddy’s machinerie, lukte dit niet echt en won Eddy. Een bijzondere partij werd gespeeld door André van Wingerden en Henk van der Hoek. Hoewel de opening nogal rustig leek, is dat nu niet erg de stijl van André. Hij zette een mooi paard op e5 en drong zwart terug. Er werden heel wat stukken bij de aanval betrokken en uiteindelijk wist hij met een fraaie combinatie de buit binnen te halen. De langste partij was Bert van Hees tegen Rob van Driel. Hoewel Bert een mooie aanvalstelling opbouwde, lukte het hem niet goed door de verdediging van Rob heen te komen. Uiteindelijk ging Rob door zijn vlag en verloor dus. Het eerste idee dat het toen min of meer een remise-stelling was, bleek niet juist want in de analyse na afloop lieten de wijsneuzen aan de zijlijn zien dat de stelling van Bert nog steeds veel beter en misschien zelfs gewonnen was.

Op 29 oktober had het 2e SOS-team thuis de eerste wedstrijd in de regionale competitie gespeeld tegen Lekstroom 3. Het werd een prima start in de competitie. Er werd een regelmatige 5-3 overwinning geboekt. Er was winst voor Marcel van Wingerden, Mark Couwenberg, John Dessens en Rob van Driel. Chris Tromp en Jan Post speelden remise en alleen Bert van Geldere moest de eer aan zijn tegenstander later.

Zaterdag 2 november was de 2e ronde in de landelijke KNSB-competitie. Teamcaptain Jeroen Brandsma kende heel wat van hun spelers en had ons wat nuttige inormatie ingefluisterd. Het eerste resultaat werd geboekt door Louis Rutgers op bord 6 zich soliede opstelde en een keurige remise behaalde. Datzelfde resultaat behaalde Tim Schakel op bord 4 tegen hun sterkste speler. Dit keer geen rustige opbouw van de partij, goed nadenken, want zijn tegenstander gooide reeds op zet 5 alle remmen los en stormde in het centrum naar voren. Na lang denken koos Tim voor een agressief antwoord, waarop vervolgens zijn tegenstander ook flink wat tijd in de stelling moest investeren. Hoewel beiden wel soms een sterkere voortzetting hadden kunnen kiezen, was remise toch een logische uitkomst. Op bord 2 liep voor Henk Boot de opening naar wens. Henk kon vrij vroeg een pionnetje winnen en hoewel hij later een snellere winst miste, schoof hij het toreneindspel netjes uit en bracht het team op voorsprong. De voorsprong werd uitgebreid door Tony Else op bord 7. Hier leek de meest logische uitslag remise. Maar zijn tegenstander was blijkbaar niet helemaal bij de les en verloor materiaal. De volgende positieve bijdrage leverde kwam van Eddy Korevaar op bord 3. Hij kwam lekker uit de opening en bouwde meerdere dreigingen in de stelling. Dit leidde tot winst van een pion en later nog eentje en Eddy won gedecideeerd. waarna meerdere stukken van wit en zwart wat om elkaar heen draaiden op de damevleugel. Op bord 1 had Jaco Vonk ogenschijnlijk een zwakkere tegenstander, maar daar bleek in de praktijk weinig van. Jaco koos een rustige partijopzet, maar dat leidde na ruil van stukken tot een tamelijk dichtgeschoven stelling. Het leek na ruil van de laatste zware stukken uit te draaien op een vrij bloedeloze remise, maar de tegenstander probeerde nog lang een gaatje te vinden, maar slaagde daarin niet. Met deze remise was de overwinning dus binnen! Echter bij Hans Karelse op bord 8 was de situatie erg zorgelijk. Hans stond na verloop van tijd erg gedrongen en wit had inmiddels een stuk meer en begrijpelijkerwijze was het niet te houden. Als laatste was teamcaptain Jeroen Brandsma hard aan het werk. Uiteindelijk ontstond een 4-toren eindspel, waarin het pinnetje meer van Jeroen onvoldoende was voor de winst. Al met al, een duidelijke en regelmatige 5-3 overwinning.

Meer berichten