Foto:

Gorinchem opgeschrikt door zware mishandelingen

Gorinchem - Een aantal filmpjes met grove mishandelingen mogelijk gepleegd door dezelfde dadergroep in Gorinchem zorgen voor afschuw en bezorgdheid in het hele land. Meerdere daders zijn geïdentificeerd en aanhoudingen zullen volgen.

Door Lex van Steenis

Eind vorige week werd de politie door verschillende melders gewezen op een afschuwwekkend filmpje waarin een jonge knul wordt belaagd en mishandeld door een jongerengroep. In het filmpje is te zien hoe het slachtoffer wordt ingesloten en tegen de grond wordt gewerkt. Onder luid gejoel wordt de jonge knul getrapt en geslagen. Ook zijn hoofd wordt daarbij niet ontzien. De politie had op het moment van de meldingen nog geen aangifte binnen van het geweldsdelict. Geholpen door de vele getuigen die de betrokkenen en verdachten in de video dachten te herkennen, is de politie gelijk een onderzoek gestart. Inmiddels is het slachtoffer gevonden en heeft hij aangifte gedaan.

Recidive en totale willekeur

Het delict bleek echter niet op zichzelf te staan. De politie kreeg in totaal vijf aangiftes binnen van openbare geweldpleging in Gorinchem. De delicten lijken een link te hebben met dezelfde dadergroep. Er kan niet worden uitgesloten dat er mogelijk nog meer slachtoffers zijn. De mishandelaars en slachtoffers zitten verspreid door de stad op school. "Ronduit schofterig en onacceptabel", noemt Piet Stout, teamchef van de politie Lek en Merwede, het gedrag van de jongeren. "We zijn druk bezig met het achterhalen van de daders. Dit heeft alle prioriteit. We werken nauw samen met het onderwijs in Gorinchem om te achterhalen wat hier aan de hand is. Al vonden de mishandelingen buiten schoolterreinen plaats. Er lijkt sprake te zijn van totale willekeur, ook dat willen we helder hebben."

Landelijke aandacht

Gisteren (donderdag 21 november) vertelde de 15-jarige Sem, één van de slachtoffers, zijn verhaal in de uitzending van Hart van Nederland. Ook hij werd zomaar uit het niets door een groep jongens in elkaar geslagen. "Ze liepen op me af en vroegen wie ik was. Toen werd ik geslagen door één van de jongens. Ik was bang en wist niet wat ik moest doen op dat moment" Sem werd volledig in elkaar getrapt. De tiener hield er een gekneusde rug, ribben en kaak aan over. Ook heeft het incident psychisch veel sporen nagelaten. "Ik slaap slecht en heb angst om naar buiten te gaan."

Op de website van de politie staat een tipformulier voor deze zaak. Tipgevers kunnen ook bellen met 0900-8844 of anoniem: 0800-7000.

Meer berichten