Dit vaartuig is de eerste uit een serie van in totaal zes schepen. Eigen foto
Dit vaartuig is de eerste uit een serie van in totaal zes schepen. Eigen foto

Doop patrouilleschip Nationale Politie bij Damen Shipyards

GORINCHEM - Bij Damen Shipyards Gorinchem vond vrijdag de doop plaats van een patrouilleschip voor de Nationale politie. Dit vaartuig is de eerste uit een serie van in totaal zes schepen. Het contract is getekend na een Europese aanbesteding, het gaat om drie Stan Patrol 2005 schepen voor de binnenwateren en drie zeegaande Stan Patrol 2506 vaartuigen. Het eerste schip, een SPa 2506, wordt P41 genoemd.

Door de jaren heen heeft Damen al 30 Stan Patrol schepen aan de Nederlandse politie geleverd van uiteenlopende afmetingen. De zes nieuwe schepen dienen ter vervanging van een deel van de huidige vloot.

Onderwatervleugel

Op de nieuwste generatie schepen zijn allerlei verbeteringen doorgevoerd, waaronder een hull vane, een onderwatervleugel achterop die de weerstand in het water vermindert en daarmee het brandstofverbruik aanzienlijk verlaagt. De nieuwste generatie SPa 2506 schepen heeft een slipway, waarmee RHIB's veiliger en sneller te water kunnen worden gelaten dan de traditionele manier met een kraan en davit. Tevens voldoet de nabehandeling voor uitlaatgassen aan de nieuwste eisen.

De SPa 2506 is gebaseerd op een bewezen ontwerp. Het schip is van aluminium met een composiet opbouw, wat zorgt voor zowel een lager gewicht als voor duurzaamheid in combinatie met hoge prestaties. Alle schepen uit de order worden uitgerust met nachtzichtapparatuur om te allen tijde te kunnen patrouilleren.

Constructief samengewerkt

Damen COO Jan-Wim Dekker prees in zijn speech tijdens de doopceremonie de samenwerking tussen de twee partijen. "De politie en Damen hebben constructief samengewerkt met als resultaat een schip dat voldoet aan de vooraf opgestelde eisen."

"Het team mag trots zijn op de prestaties, zij hebben een enorme hoeveelheid werk verzet met een resultaat dat er mag zijn", vulde Vincent de Maat aan, sales manager Benelux bij Damen.

De tweede overdracht – dit keer een SPa 2005 – staat gepland voor eind januari 2020.

Damen Shipyards Group

Damen Shipyards Group exploiteert 36 scheeps- en reparatiewerven, en heeft wereldwijd 12.000 mensen in dienst. Damen heeft al meer dan 6.500 schepen opgeleverd in ruim 100 landen. Jaarlijks levert de onderneming ongeveer 175 schepen af aan klanten over de hele wereld. Dankzij het unieke, gestandaardiseerde ontwerpconcept kan Damen constante kwaliteit garanderen.

De combinatie van standaardisatie, modulaire bouw en het op voorraad bouwen van schepen zorgt voor kortere levertijden, een lage 'total cost of ownership', een hoge wederverkoopwaarde en betrouwbare kwaliteit. Bovendien zijn de schepen van Damen gebaseerd op grondige R&D en bewezen technologie.

Damen heeft een veelzijdig assortiment, waaronder sleepboten, werkschepen, marine- en patrouilleschepen, high-speed craft, vrachtschepen, baggerschepen, schepen voor de offshore-industrie, veerboten, pontons en superjachten.

Service-mogelijkheden

Voor bijna elk type schip biedt Damen uitgebreide servicemogelijkheden, zoals onderhoud, levering van onderdelen, training en overdracht van (scheepsbouw)kennis. Als sluitstuk van het aanbod biedt Damen daarnaast allerlei scheepsonderdelen, met name straalbuizen, roeren, ankers, ankerkettingen en staalconstructies.

Damen Shiprepair & Conversion (DSC) heeft een wereldwijd netwerk van achttien scheepsreparatie- en conversiewerven, waarvan er twaalf in Noordwest Europa gevestigd zijn. DSC heeft beschikking over meer dan 50 drijvende en (overdekte) droogdokken (waarvan de langste 420 x 80 meter en de breedste 405 x 90 meter is) hellingen, scheepsliften en overdekte hallen. Reparatieprojecten variëren van kleine eenvoudige reparaties en 'klasse' onderhoud tot complexe renovaties en de volledige ombouw van grote offshore constructies. DSC voert jaarlijks ongeveer 1.300 reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit, zowel op de werven als in havens en gedurende de reis.

Meer berichten