Schaakverslagen De Giessen en Linge

Verslag eerste ronde rapid-competitie en ronde 9 en 10 interne competitie en externe wedstrijden.

De afgelopen tijd waren er op onze club heel wat schaakactiviteiten die het vermelden waard zijn. Op 12 november was er een nieuwigheidje: de eerste ronde van het rapid-kampioenschap. Op deze avond werden 4 partijen per speler gespeeld met een bedenktijd van 20 minuten per persoon per partij. Er zullen in deze competitie 3 van dergelijke avonden worden gespeeld. De grootste verassing werd genoteerd in ronde 2 toen Mark Couwenberg in een partij met wisselende kansen de huizenhoge favoriet Jaco Vonk kon "pootje lichten" en met de winst kon gaan strijken. In de 4e en laatste ronde lieten de koplopers Henry Houweling en Jeroen Brandsma geen twijfel bestaan aan hun bedoelingen: ze wonnen allebei. Zij eindigden gemeenschappelijk op de eerste plaats met 3,5 punt. Dit tweetal werd door 3 spelers gevolgd met 3 punten: Jaco Vonk, Mark Couwenberg en Bert van Geldere.

Op 19 november werd naast de wedstrijd voor de SOS-beker de 9e ronde van de interne competitie gespeeld. Louis Rutgers had Bert van Geldere als tegenstander. Toen na de opening de stelling open ging bleek de koning van Bert nog niet in veiligheid te zijn gebracht. De penning van Louis op de e-lijn kostte Bert een stuk en hij staakte de hopeloze partij. Bram Capelle kreeg van André van Wingerden één van diens favoriete openingen te bestrijden. André kreeg op de koningsvleugel aanknopingspunten en uiteindelijk resulteerde dat in materieel voordeel van een stuk tegen 2 pionnen. In het verre eindspel het stuk meer van André de doorslag gaf. De fraaie serie van Henry Houweling werd gestuit door Eddy Korevaar. Henry trok eigenlijk wel erg vroeg ten aanval. Die aanval kwam er niet echt en toen er ook nog een kwaliteit van Henry verloren ging, was de winstvoering voor Eddy niet zo moeilijk meer. Henk van der Hoek speelde tegen Bert van Hees, maar kreeg geen duidelijk voordeel vanuit de opening. Toen Henk een remise-aanbod van Bert had afgewezen, kreeg hij daar flink spijt van. Uiteindelijk kreeg hij de deksel op de neus en verloor de partij.

Het SOS-bekerteam nam het op tegen Hoogland dat in de gewone competitie in de hoofdklasse speelt. Op voorhand was duidelijk dat onze tegenstanders zwaar (rating)favoriet waren en zij maakten dat ook volledig waar. Hans Karelse, Henk Boot, Jaco Vonk en Tony Else beten allen in het stof. Kortom, een ruim uitgevallen overwinning (4-0) voor onze tegenstanders, waar weinig op af te dingen viel.

In deze drukke schaakweek stonden er nog 2 externe wedstrijden op het programma. Het eerste SOS-team trok op donderdag 21 november naar Doorn-Driebergen om het tegen hun tweede team op te nemen. Het werd een felle strijd. Als eerste won Jaco Vonk overtuigend op bord 1. De zwarte te paarden hapten wat naar lucht, maar Jaco's paard drong al snel beslissend de zwarte stelling binnen. strijd. Op bord 2 kwam Henk Boot slecht uit de opening en zag de bui (verlies) eigenlijk al hangen. Hij offerde een pion en kreeg opeens weer overlevingskansen. Uiteindelijk eindigde de partij in remise. Louis Rutgers had op bord 7 remise gespeeld. Er ontstond hier een paard-loper eindspel met weliswaar een pionnetje meer voor zwart, maar dat stelde weinig voor. Hans Karelse werd geconfronteerd met een pion- en kwaliteitsoffer van zijn tegenstander, die daarna de aanval tegen de koning van Hans tot stormkracht liet toenemen en Hans op een nederlaag trakteerde. Arjan Uittenboogerd op bord 8 kwam naar zijn idee maar matig uit de opening, maar kreeg wel kansen. Na dameruil was de stelling redelijk in evenwicht, ook hier remise. André van Wingerden op bord 6 kon na de opening eerst een mooi paard in het centrum posteren en daarna ook een pionnetje buitmaken. Toen er daarna nog meer pionnen aan de zwarte haak bleven hangen en zelfs een heel stuk was de winst niet moeilijk meer. Jeroen Bandsma speelde een spannende wedstrijd, waarin hij een tijdlang duidelijk de bovenliggende partij was. Later ontstond een eindspel waarin Jeroen "voor de zekerheid" remise forceerde met eeuwig schaak. De partij van Tony Else op bord 5 was de langste van de avond. Toen wit zijn kansen niet waarnam kwam Tony beter te staan. Maar met weinig tijd was de winstvoering lastig en werd het ook hier remise, zodat uiteindelijk een 4,5-3,5 overwinning werd geboekt.

Het KNSB-team kon daar op zaterdag 23 november geen vervolg aan geven in het duel tegen de koplopers, Arnhemse Schaakacademie 2. Bij verschillende spelers ging er van alles mis. Louis Rutgers speelde remise, Tim Schakel won, maar verliespartijen van Jaco Vonk, Eddy Korevaar, Henk Boot, Jeroen Brandsma en Tony Else brachten de Arnhemmers de winst. Als pleister op de wonde kon Hans Karelse in een slechte stelling zijn tegenstander het nog zo moeilijk maken dat hij uiteindelijk zelfs won. Helaas een duidelijke 2,5 -5,5 nederlaag.

In de 10e ronde van de interne competitie moest Jan Post het aan de kop van de ranglijst het opnemen tegen Jaco Vonk. Jan had behoorlijk wat tijd nodig om de stelling in balans te houden, maar op een gegeven moment lukte het Jaco om met kleine middelen het initiatief en later de winst naar zich toe te trekken. Hans Karelse en Louis Rutgers speelden een nogal open partij waarin Hans het wat makkelijkere spel had tegen een geisoleerde pion van Louis. Toen Louis een ongelukkige manoeuvre deed op de 44e zet, kreeg Hans groot en beslissend voordeel. André van Wingerden werd geconfronteerd met een wat andere opening van Henk Boot dan in eerdere partijen en de stelling ontwikkelde zich gunstig voor Henk, zodat André zich gedwongen voelde tot een erg opportunistisch stukoffer. Henk stond hierna veel beter, maar onderschatte op een gegeven moment de tegenkansen van wit en daarmee kantelde de partij. Tenslotte wikkelde André af naar een eindspel waarin Henk naast zijn koning nog slechts een loper had. Bert van Geldere kreeg tegen Bram Capelle een mooie stelling, met een fraai paard op f5 dat de zwarte stelling aardig in de tang hield. Toen het Bram lukte dit paard te ruilen, lukte het Bram bij Bert met een toren binnen te komen en beslissend voordeel bereiken. Jeroen Brandsma nam het op tegen Henk van Houweling. Toen Henk op een gegeven moment een pionnetje verloor, was het met de coördinatie van zijn stelling gedaan. Er volgde nog stukverlies en dat betekende eigenlijk wel het einde van de partij.

Meer berichten